Toimitussihteeri

Anne itäsaari
Krakantie 6 b 38
01510 Vantaa
P. 0407210978
Snautseri-Pinseri-lehti
toimitus.snapilehti@gmail.com

Seuraava lehti 3/2021

Ilmoitusaineisto toimitus sihteerille
30.7.2021

Aineisto vastaaville toimittajille
30.7.2021

Aineisto toimitus sihteerille
6.8.2021

Lehti ilmestyy vkolla 38.

Tietosuojaseloste

Lehden tietosuojaseloste

Uutta Extranetissä

Extranetistä löydät nyt myös viimeisimmän lehden pdf:n!

Zalzoon's, Tony Väänänen

Julkaistu Snautseri-Pinseri-lehdessä 1B/1997


Mikä oli ensimmäinen koirasi?

Lapsuudenkodissani oli bokseri ja ranskanbulldoggi. Ensimmäinen ihan oma koirani oli 16-vuotiaana vuonna -81 kääpiöpinseri SF Mva Milof of Leijliden.

Milloin hankit ensimmäisen affenpinserin?

V-89 La Rocca's -kennelistä uroksen La Rocca's Bogart ja nartun La Rocca's Decoration (FIN Mva). Sen jälkeen v-90 FMK's Wonnemaus (FIN Mva), jotka ovatkin olleet kantanarttujani.

Milloin aloitit affenpinsereiden kasvattamisen?

Ensimmäinen pentue syntyi v-91 yhdistelmästä La Rocca's Bogart - FMK's Wonnemaus.

Mistä sait kipinän kasvattaa affenpinsereitä?

Näin aikanaan kuvan affenpinseristä amerikkalaisesta koirakirjasta ja olin totaalisesti myyty. Kun sitten tapasin Birgitta Westergrenin Turun näyttelyssä v-88, tein pentuvarauksen. Olen kasvattanut kääpiöpinsereitä vuodesta -84 ja halusin haasteellisemman rodun rinnalle.

Montako affenpinseripentuetta olet kasvattanut?

14 pentuetta.

Mitä siitoskoiria kotonasi on tällä hetkellä?

Uros Zalzoon's Jack Pot sekä nartut Tajar's Marionette, Zalzoon's Quickstep Dancer ja Zalzoon's Rumos Has It. Lisäksi on muutamia sijoituskoiria.

Miten kennelnimesi Zalzoon's syntyi?

Halusin sen alkavan Z-kirjaimella. Siinä on se etu, ettei näyttelykehissä olisi aina aakkosjärjestyksessä ensimmäisenä. Itse kennelnimi ei tarkoita mitään, mutta se näyttää kivalta, vaikka onkin yllättävän vaikea lausua, mikä ei suinkaan ollut tarkoitus. (Lausutaan "salsuuns", toim. huom.)

Mainitse menestynein koirasi

AM CH, CAN CH, EST & FIN MVA, V-93 Hilane's Cab Calloway.

Käykö kasvattisi paljon näyttelyissä?

Kasvattini ovat etupäässä ns. kotikoiria. Mielestäni apina kehittyy hitaasti ja on "valmis" vasta noin 2-3-vuotiaana. Osa koiristani on ollut tyypiltään liian pieniä ja kevyitä, joten en ole suositellut niitä näyttelyihin tai käytettäväksi siitokseen. Esimerkkinä hitaasti kehittymisestä La Rocca's Bogart, joka aikuistui vasta n. 5-6-vuotiaana.

Onko joku koiristasi ollut erityisen läheinen?

Kaikki.

Mikä näkemäsi affenpinseri on erityisesti jäänyt mieleesi ja miksi?

Hilane's Lonesome Cowboy. Olen nähnyt sen videolta ja pidän siitä kovasti. Sillä on hyvä pää ja ilme. Se on sopivan kokoinen, ei liian kevyt eikä raskas. Hyvä rungon pituus. Se on erittäin hyvin liikkuva, terverakenteinen koira, joka on huippuperiyttäjä. Kultakimpale!

Mitkä ovat tavoitteesi kasvattajana?

Terveet, tasapainoiset ja terverakenteiset mustat affenpinserit, joilla on hyvä luonne.

Mikä on mielestäsi kasvattajan vastuu?

Kasvattajalla on todella suuri vastuu kasvattamistaan koirista. Yhteydenpito on kaiken A ja O, myös ongelmia ratkottaessa. Vastuu koirasta koko koiran elämän ajan.

Mitkä ovat parhaat puolet kasvatustyössä?

Onnistuminen. Kun näkee kasvattien pärjäävän näyttelyissä ja koirat hoidetaan hyvin. Ja kun ihmiset ovat mukavia ja pitävät yhteyttä.

Mitkä ovat ne pahimmat "painajaiset"?

Kun aloittaa uudella rodulla tuontikoirilla, joista ei tiedä mitään. On nähnyt ehkä jomman kumman vanhemmista.

Vaikka olen saanut hyviä tuontikoiria, eivät ne ole olleet jalostuksen ensimmäisessä polvessa niin hyviä periyttäjiä kuin saatoin odottaa.

Vastoinkäymisiä on ollut koko ajan, mutta en anna periksi! Tukea olen saanut johtavilta amerikkalaisilta kasvattajilta. Olen oppinut kantapään kautta kaiken tämän rodun kanssa, mutta vastoinkäymisistä huolimatta näen hyvän tulevaisuuden.

Miten kuvailisit affenpinserin?

Erittäin iloinen, positiivisesti elämään suhtautuva pieni kääpiökoira. (Joka mielestään kuuluu trimmattaviin rotuihin.). Ei pienten lasten käsiin, mutta tulee lasten kanssa toimeen. Ei tappelevaa sorttia. Suuttuu pikaisesti, mutta lauhtuu nopeasti. Karkeakarvainen pieni punkkari, joka on helppo opettaa.

Millainen on mielestäsi affenpinsereiden taso Suomessa ja muualla maailmalla?
Mielestäni taso on erittäin kirjava. On kookasta ja pientä, kevyttä ja raskasta. Päissä on suuria eroja. Turkin laadut vaihtelevat. Suomen taso on mielestäni hyvä verrattuna muuhun maailmaan.

Millaiseen kotiin haluat myydä pennun?

Ihannekoti on sellainen, jossa joku on aina kotona. Koira ei joutuisi olemaan yksin. Ja talous olisi vakaa, koska koiran terveydenhoito ja hoitokin maksaa, harrastuksista puhumattakaan. En myy apinapinseriä ns. häkkikoiraksi. Apina tarvitsee paljon huomiota osakseen. Apina on perheenjäsen. Haluan pentuni vastuuntuntoisiin perheisiin, joissa lapsetkin osaavat käsitellä helposti särkyvää koiraa.

Lähetätkö vielä terveiset apinoiden omistajille?

Kosketelkaa apinoitanne!

Kennel Zalzoon's
Tony Väänänen

Lilltorpintie 79, 10420 Pohjankuru
puh. 044 929 2320