Toimitussihteeri

Anne itäsaari
Krakantie 6 b 38
01510 Vantaa
P. 0407210978
Snautseri-Pinseri-lehti
toimitus.snapilehti@gmail.com

Seuraava lehti 3/2021

Ilmoitusaineisto toimitus sihteerille
30.7.2021

Aineisto vastaaville toimittajille
30.7.2021

Aineisto toimitus sihteerille
6.8.2021

Lehti ilmestyy vkolla 38.

Tietosuojaseloste

Lehden tietosuojaseloste

Uutta Extranetissä

Extranetistä löydät nyt myös viimeisimmän lehden pdf:n!

Vuoden koira VSP 2014

Yarracitta Dhalma Pilccunen

Julkaistu Snautseri-Pinseri-lehdessä 2/2015


© Pirjo Porenne

yarracittadhalmapilccunen.jpgMikä sai sinut kiinnostumaan näyttelyistä?

Voi voi, siitä on niin jumalattoman kauan, melkein kokonainen miesmuisti! Todennäköisesti ensimmäisen suhteellisen hyvältä näyttävän pinserini kasvattaja sai kipinän syttymään, ja siitä se lähti. Tosin olin välillä vuosia poissa näyttelykuvioista, kun tuotin vain ns. oudonnäköisiä "pinsereitä" eli snautseriristeytyksiä. Vasta viime aikoina olen taas ollut mukana näytsikahinoissa, vanhoilla päivilläni.

Parhaat saavutuksenne

Dhalma on vasta n. kolmen vuoden ikäinen (s. 1.6.2012). Tähänastiset saavutukset ovat Suomen ja Ruotsin muotovalion arvot. Ja olihan se myös Vuoden Koira 2014 (nartut). Ns. nuorisotitteleitä en juuri osaa arvostaa, niitähän ei omassa nuoruudessani n. 100 vuotta sitten ollut vielä olemassakaan. Mutta on toki komeaa, kun koiran nimen edellä on pari riviä titteleitä jo melkein vauvaiässä. Onneksi nuoret jaksavat vaikka mitä! Ja näyttelyjärjestäjien kassakoneet kilisevät iloisesti.

Miksi juuri tämä rotu harrastuskoirana?

Sitä olen usein itsekin ihmetellyt! Ns. "normaali" pinsku, joita minulla on vuosien mittaan ollut useita (tällä hetkellä vain kaksi), on välillä turhankin villi ja hullu mutta samalla niin hurmaava kuitenkin. Jokin siinä vain viehättää, ehkä esim. nokkeluus, fiksuus, eloisuus, herkkyys ja hellyydenkipeys. Pinseri ei ole suinkaan mikään tyhmä rakki, päinvastoin välillä liiankin viisas, silloin kun itse niin haluaa.

Välillä se on umpikuuro ja sokea, välillä taas raivostuttava pässinpää, jolla on paljon enemmän hyvin toimivia aisteja kuin ihmisellä. Ja niitä se käyttää juuri kuten itse haluaa. Dhalman ja Korun kanssa harrastamme lähinnä sohvaperunointia ja välillä myös lyhyehköjä tai pidempiä patikkaretkiä.

Mitkä ovat koirasi vahvuudet tai heikkoudet?

Dhalma on pinseriksi tosi "cool", tasainen ja tottelevainen paitsi silloin, kun se vahtii viereisellä puistotiellä koiransa kanssa liikkuvia ikäviä ohikulkijoita. Vahdinvaisto on ainakin rotumääritelmän mukaisesti kohdillaan, ja ohitse uskaltautuvat saavat kuulla kunniansa monta kertaa päivässä. Näyttelykehässä Dhalman normaali viileys ei aina välttämättä ole etu, siellä kun rodunomainen eloisuus on välillä teillä tietymättömillä. Kehässähän pitäisi kekkuloida takki auki kuin Euroopan omistaja eikä kuin ikävystynyt märehtijä. Eikä hienostunut nuori leidi sellaiseen tietenkään alennu.

Mikä on koirasi motivointikeino nro 1?

Ruoka! Mikä tahansa kelpaa. Ei tarvitse lähteä hakemaan hevosenlihaa tai muita gourmet-herkkuja Hakanimen hallista, kuten jotkut hienostofröökynät kuulemma vaativat. Dhalma ahmii ihan mitä tahansa vauhdilla. Siinäkin suhteessa siis ihanteellinen koira, joka sopii emäntänsä käteen paremmin kuin hyvin.

FI SE MVA Yarracitta Dhalma Pilccunen, synt. 1.6.2012
Omistaja ja kasvattaja Pirjo Porenne
Koiran sukutaulu