Toimitussihteeri

Anne itäsaari
Krakantie 6 b 38
01510 Vantaa
P. 0407210978
Snautseri-Pinseri-lehti
toimitus.snapilehti@gmail.com

Seuraava lehti 3/2021

Ilmoitusaineisto toimitus sihteerille
30.7.2021

Aineisto vastaaville toimittajille
30.7.2021

Aineisto toimitus sihteerille
6.8.2021

Lehti ilmestyy vkolla 38.

Tietosuojaseloste

Lehden tietosuojaseloste

Uutta Extranetissä

Extranetistä löydät nyt myös viimeisimmän lehden pdf:n!

Marja-Leena Kurvinen, Suomi

Julkaistu Snautseri-Pinseri-lehdessä 3/2005


© Marja-Leena Kurvinen

marski2.jpgMarja-Leena Kurvinen A'Dreams-kennelistä on ensimmäinen suomalainen kääpiöpinsereiden kasvattajatuomari. Kuva on vuoden 2005 SSPK:n pääerikoisnäyttelystä, jossa vasemmalla Marja-Leena ja VSP:ksi tullut A'dreams Black Soldier, keskellä tuomari Göran Åkesson ja oikealla Bettina Teir ja ROP:ksi tullut Royal Boru Nemesis.

Kertoisitko ensin pientä historiaa itsestäsi?

Koirapuolen historia alkaa vuodesta 1984, jolloin sain ensimmäisen oman koirani ja aloin aktiivisesti harrastaa sen kanssa. Koira oli rodultaan dobermanni ja tämänhetkisen dobermann-kasvatukseni kantanarttu. Ensimmäinen pentueeni syntyi 4.7.1987. Siitä jäi itselleni kaksi hyvin onnistunutta narttua ja siitä varsinainen kasvatuskipinä lähti. Tähän päivään mennessä on A'dreams-dobermannipentueita maailmalla tasan 40 (312 pentua). Vuolasvirta-palkinnon sain erittäin ansiokkaasta dobermann-kasvatuksesta 1997.

Kääpiöpinserin ulkomuotoon ja luonteeseen ihastuin koiranäyttelyissä ja koulutuskentällämme Kouvolassa ja ensimmäinen kääpiöpinseri tuli taloon kesällä 1991. Koira on FIN MVA of Leijliden Red-Sheila. Edelleen muuten voimissaan, viettää eläkepäiviään äitini luona. Mustan kantanarttuni hankin Israelista vuonna 1997 FIN MVA, JMV-98 Babit Beit Hamaayan. Ensimmäinen kääpiöpinseripentueeni syntyi 1993 ja pentueita on tähän mennessä 16 (62 pentua).

Kotonani asustelevat nyt käppänät Kirppu (Babit Beit Hamaayan) sekä tyttärensä Sanni (A'd Black Status) s. 2004 sekä dobermannit Mersu (A'd Medina Mercia 12,5 v), Kiwi (Tahi-Reme Kiwie 7 v), Karla (A'd Karla 2 v) sekä tuoreimpana tulokkaana Juri-poika Venäjältä (Sant Kreal Yury Dolgoruky s. 22.5.2005).

Sijoituskoiria minulla on tällä hetkellä viisi dobermannia sekä kolme kääpiöpinseriä. Koirien kanssa harrastamme palveluskoirapuolella jälkeä ja hakua sekä tietenkin näyttelyitä.

Minkä koirarotujen arvosteluoikeudet sinulla on? Kuinka pitkään olet arvostellut koiria näyttelyissä? Oletko arvostellut koiria näyttelyissä Suomen ulkopuolella?

Dobermannien oikeudet sain 1993, käppänöiden keväällä 2005. Lisäksi omaan oikeudet seuraaville: aidi, alentejonkoira, anatolianpaimenkoira, broholminkoira, cao de castro laboreiro, dogo canario, dogo mallorquin, hollanninsmoushond, itävallanpinseri, kraski ovcar, shar pei, tanskalais-ruotsalainen pihakoira sekä tosa. Olen arvostellut kotimaan lisäksi Ruotsissa, Eestissä, Venäjällä, Unkarissa ja Saksassa.

Toimitko koirayhdistyksissä?

Olen aikoinaan ollut Kouvolan Seudun Seurakoirakerhossa aktiivi sekä Kymenläänin Kennelpiirin nuorisotoiminnassa. Sittemmin (1991 eteenpäin) toimin vain Suomen Dobermannyhdistys Ry:ssä. Tällä hetkellä olen jalostutoimikunnan puheenjohtaja sekä hallituksen jäsen.

Millainen olet tuomarina?

Toivottavasti olen oikeudenmukainen ja pidän linjani.

Mikä sai sinut lähtemään tuomarikurssille?

Olen tiedonhaluinen ja kunnianhimoinen. Kävin kaikki mahdolliset koira-alan kurssit (agility, kehäsihteeri, jalostuneuvoja I ja II ym), joten tuomarikurssi tuli luonnollisena jatkona näihin. Kun vielä dobermanneissa oli se tilanne, että erikoistuomarimme olivat jo käymässä iäkkäiksi, oli rotujärjestönkin puolesta tarvetta. Yrittäneitä oli vuosien varrella ollut tässäkin rodussa mutta olivat karsiutuneet viimeistään koirasilmätestissä. Ja minä tietty kuvittelen omaavani koirasilmää...;-)

Milloin pätevöidyit kääpiöpinserituomariksi ja milloin arvostelit/tulet arvostelemaan rodun ensimmäisen kerran?

24.5.2005 ja arvostelen rodun ensimmäisen kerran Oulun kv näyttelyssä 2.10.2005.

Mitä tuomarin työ sinulle merkitsee?

Se on mielenkiintoista ja omankin kasvatuksen kannalta silmiä avartavaa toimintaa. Kehän keskeltä asiat näyttävät hieman erilaisilta kuin kehän laidalta...

Mitä asioita painotat kääpiöpinsereitä arvostellessasi?

Rotutyyppi on tietenkin se tärkein asia: käppänä on tyylikäs, linjakas, neliömäinen vahvaluustoinen kääpiökoira vailla kääpiömäisiä piirteitä. Asioita, jotka ovat minulle henkilökohtohtaisesti tärkeitä, ovat tyylikäs ylälinja, hyvät liikkeet, oikeanmuotoinen pää sekä oikea koko. Myös luonne on tärkeä.

Miten arvostelet kääpiöpinserin luonteen? Miten kääpiöpinserin rodunomainen luonne tulee esille arvostelutilanteessa?

Oikean luonteen omaava kääpiöpinseri on ryhdikäs ja tarkkaavainen. Hyvän itsevarmuuden omaava koira kantaa hyvin itsensä niin seisoessaan kuin liikkuessaankin. Sen ei tarvitse rakastaa vieraan ihmisen kosketusta, mutta sen täytyy sietää se.

Millainen kuva ja käsitys sinulla on kääpiöpinseristä?

Pieni suuri koira ;-)

Miten haluat tuomarina päästä vaikuttamaan kasvattamasi rodun kehitykseen?

Toivottavasti palkitsemalla oikea rotutyypin omaavia koiria.

Miten tuomarioikeudet tulevat vaikuttamaan kasvatustyöhösi? (Esim. aiotko enemmän kiertää näyttelyitä tuomarina kuin näytteilleasettajana tms.)

En usko että juuri mitenkään.

Onko näkemyksesi rodusta muuttunut tuomarinäkökulman myötä? Opitko tuomariharjoittelun aikana jotain uutta rodusta?

En varsinaisesti oppinut uutta, mutta kylläkin katsoin koiria hieman eri silmällä eli tarkemmin. Ja hieman hätkähdin miten huonoja liikkujia koiramme ovat: hyvin liikkuva kääpiöpinseri on harvinaisuus! Mielestäni myös urosten ja narttujen välillä on selkeä tasoero: urosten taso on narttuja parempi. Hyvähän se on, että meillä on hyviä uroksia, joita käyttää jalostukseen, mutta myös hyviä narttuja tarvittaisiin...