Toimitussihteeri

Anne itäsaari
Krakantie 6 b 38
01510 Vantaa
P. 0407210978
Snautseri-Pinseri-lehti
toimitus.snapilehti@gmail.com

Seuraava lehti 3/2021

Ilmoitusaineisto toimitus sihteerille
30.7.2021

Aineisto vastaaville toimittajille
30.7.2021

Aineisto toimitus sihteerille
6.8.2021

Lehti ilmestyy vkolla 38.

Tietosuojaseloste

Lehden tietosuojaseloste

Uutta Extranetissä

Extranetistä löydät nyt myös viimeisimmän lehden pdf:n!

Vuoden rallytokosnautseri 2019
Vuoden Snautseri 2019
Arctic Idols Donna "Sylvi"
om. Katja Niskakangas

Julkaistu Snautseri-Pinseri-lehdessä 2/2020
Kuva © Sari Eskelinen


Miten päädyit omistamaan Sylvin?

ArcticIdolsDonna.jpgKun aloin haaveilla koirasta, puoliso oli alkuun ajatusta vastaan. Snautseri oli yksi roduista, joka kiinnosti, ja lähellä oli pentue, jota sain ylipuhuttua miehen mukaan katsomaan. Perheen snautserit sitten hurmasivat puolison, ja sain pentueesta itselleni pennun.

Miten ja miksi juuri rally-toko (ja toko) valikoituivat teidän lajiksenne?

Rally-tokossa oli mukavan matala kynnys aloittaa laji. Sylvi oli alkuun mahdottoman kiinnostunut kaikesta ja kaikista muista ja minua helpotti, kun koira sai olla kytkettynä. Toko alkoi kiinnostaa, kun rallysta saadut pohjataidot loivat hyvän alun uudelle lajille.

Oliko tarkoitus alusta lähtien tähdätä kisakentille saakka?

Sylvin piti olla se pentueen rauhallisin yksilö ja tulla minulle lähinnä seuralaiseksi ja lenkkikaveriksi. Pian huomasin, että Sylvin kanssa pakko tehdä vähän muutakin, että arjesta saisi sujuvampaa. Alun perin lähdin harrastamaan siis vain arjen helpotukseksi, mutta pian laji vei mennessään, ja tavoitteet kasvoivat ajan myötä. Ensin tavoitteena oli RTK1, ja hiljalleen huomasin tavoittelevani jo valiotuloksia.

Minkälainen Sylvi on ominaisuuksiltaan rally-tokoon?

Rally on Sylville hyvä laji. Sylvi tykkää lajin vaihtelevuudesta, joka rata on erilainen. Sylvin vahvuuksia on tarkka suorittaminen. Kun liikkeen saa opetettua, se toistetaan tarkasti. Vaikeutena meillä ollut ohjaajan armoton jännitys, mikä heijastui koirassa radalla rauhoitteluna ja hidasteluna. Kun opin luottamaan koiraan, alkoi meidän yhteistyömme sujua ihan uudella tapaa, ja Sylvistä kuoriutui iloinen ja innokas harrastuskaveri myös kisakentillä.

Minkälainen Sylvi on luonteeltaan arjessa?

Sylvissä on monta eri puolta, suurimman osan ajasta rakastettava, osan ajasta mahdoton riiviö. Enimmäkseen Sylvi on hyvin rauhallinen ja seurallinen, rapsutuksia kerjätään jatkuvasti. Toisaalta Sylvi on melko haastava, jos toiminta jää liian vähäiseksi. Hyvän hihnakäytöksen opetteluun meni 4 vuotta. Tosin vieläkään muiden koirien ohitus ei aina suju kovin kauniisti, eli harjoittelu jatkuu sen suhteen. Snautserimaisia jekkuja keksitään myös tasaisin väliajoin, tylsiä hetkiä ei ehdi tulla.

Minkälaisena harrastuskoirarotuna pidät snautseria?

Snautseri ei ole se helpoin harrastuskaveri, mutta olen huomannut, että kaikkea voi kokeilla ja kaikesta yhteisestä tekemisestä koira nauttii. Kunhan keksii, mikä motivoi omaa koiraa, voi eri lajeissa myös menestyä hyvin. Tuntuu, että snautsereilla kestää melko pitkä aika kasvaa aikuiseksi verrattuna esim. paimenkoiriin, ja ne vaativat enemmän kärsivällisyyttä ja huumorintajua ohjaajalta. Snautserin kanssa treenatessa ei ole koskaan tylsää ja lopputulos todellakin palkitsee.

Harrastatteko jotain muuta?

Sylvin kanssa olemme kokeilleet monia eri lajeja. Rallyn ja tokon lisäksi jälkeä ja hakua. Agility aloitettiin uusimpana lajina, ja siinä Sylvi on jo miltei valmis kisaamaan.

Vinkkejä rally-tokoa aloitteleville ja/tai kisakentille tähtääville snautserinomistajille?

Suosittelisin kaikkia vain rohkeasti kokeilemaan lajia. Rally-tokossa aloituskynnys on tehty aika helpoksi. Harrastaminen saa olla hauskaa, ja iloinen yhdessä tekeminen näkyy usein hyvinä suorituksina myös kisakentillä. Itselle vaikeinta oli opetella luottamaan koiraan ja siihen, ettei Sylvi karkaa mihinkään kesken kisasuorituksen. Kun lähdimmekin kisakentille vain pitämään hauskaa ilman mitään tavoitteita, alkoi yhteistyö sujua ihan uudella tapaa. Epäonnistumisia on turha pelätä, niistäkin aina oppii jotain.

Mitä vuoden snautseri -titteli merkitsee sinulle?

Tämä tuli yllätyksenä, mutta tuntuu mukavalta palkinnolta, etenkin kun muistelee alkuvuosien vaikeuksia. Viime vuonna monet palaset loksahtelivat kohdalleen Sylvin kanssa, ja armoton kisajännittäjäkin oppi nauttimaan kisatilanteista.