Toimitussihteeri

Anne itäsaari
Krakantie 6 b 38
01510 Vantaa
P. 0407210978
Snautseri-Pinseri-lehti
toimitus.snapilehti@gmail.com

Seuraava lehti 3/2021

Ilmoitusaineisto toimitus sihteerille
30.7.2021

Aineisto vastaaville toimittajille
30.7.2021

Aineisto toimitus sihteerille
6.8.2021

Lehti ilmestyy vkolla 38.

Tietosuojaseloste

Lehden tietosuojaseloste

Uutta Extranetissä

Extranetistä löydät nyt myös viimeisimmän lehden pdf:n!

Vuoden tokosnautseri 2019
Onnentontun Kovakuoriainen "Havu"
om. Satu Kuntsi

Julkaistu Snautseri-Pinseri-lehdessä 2/2020
Kuva © Satu Kuntsi


Miten päädyit omistamaan Havun?

OnnentontunKovakuoriainen.jpgOlin jo useamman vuoden ajan haaveillut ottavani toisen snautserin edellisen snautserini Naavan kaveriksi, ja samalla olin haaveillut nimenomaan omasta Onnentontusta. Olin tavannut Havun äidin Mantan ja tädin Rillan jo pentuina ja tunsin muitakin ”tonttuja” ja tontunomistajia usean vuoden takaa. Kun Mantalle sitten oli tulossa pennut, en voinut jättää tilaisuutta käyttämättä. Sitten kävi kuitenkin niin, että Naava oli Havun tullessa taloon jo vakavasti sairas ja jäljelle jäi vain pieni Havu.

Miten ja miksi juuri toko valikoitui teidän lajiksenne?

Toko on minulle ”peruslaji” jota kannattaa harrastaa koiran kuin koiran kanssa, sillä siitä on hyötyä paitsi arjessa, myös kaikissa muissa koiran kanssa harrastettavissa lajeissa. Lisäksi asiaan on vaikuttanut myös aikaisempi kokemus Naavan kanssa harrastamisesta. Kun yhden koiran kanssa ylittää kisakynnyksen jossain lajissa, seuraavan kanssa on jo paljon helpompaa seurata samaa polkua.

Oliko tarkoitus alusta lähtien tähdätä kisakentille saakka?

Kyllä, mutta kokeet eivät tietenkään ole itsetarkoitus, vaan homman juju on pitää hauskaa koiran kanssa treenikentällä tavoitteista huolimatta. Tavoitteet kuitenkin motivoivat lähtemään treenikentälle ja työstämään liikkeitä valmiiksi – myös niitä, joissa on jotain ongelmia. Itse ainakin ajaudun herkästi ilman kisatavoitteita toistamaan treeneissä vain niitä kivoja, helppoja juttuja.

Minkälainen Havu on ominaisuuksiltaan tokoon?

Havu on ominaisuuksiltaan hyvä tokokoira. Se on innokas, haluaa tehdä minulle mieliksi ja palkkautuu niin lelulla kuin ruuallakin. Vaikka se on tehdessään usein hyvinkin sähäkkä, se on toisaalta perusluonteeltaan myös hyvin nöyrä. Aluksi tämä asetti minulle haasteita sen kouluttamisessa, mutta nyt Havun pikkuhiljaa aikuistuessa tämä tietty herkkyyskin on alkanut tasoittua ja ymmärrämme toisiamme koko ajan paremmin. Havussa on alkanut ilmetä jopa sopivaa pientä röyhkeyttä, mikä on harrastuskoirassa oikein tervetullut piirre.

Minkälainen Havu on luonteeltaan arjessa?

Havu on aina ollut perushelppo koira. Toki ihan pikkupentuaikana oli jotain siihen ikävaiheeseen kuuluvia kupruja, mutta muuten Havu on arjessa hyvin helppo ja jopa huomaamaton koira. Se ei juurikaan ääntele ja sopeutuu hienosti uusiin paikkoihin ja tilanteisiin. Oikeastaan ainoa isompi miinus arjessa on Havun into rusakoiden ja kauriiden perään.

Minkälaisena harrastuskoirarotuna pidät snautseria?

Snautseri ei ole varmastikaan jokamiehen tai -naisen harrastuskoirarotu, varsinkaan jos haluaa kisata. Yksilöiden välillä on paljonkin eroja sen suhteen, miten helppo tai vaikea niiden kanssa on saavuttaa koevalmius. Useimmat snautserit kuitenkin arvostavat yhteistä puuhaa oman ihmisensä kanssa, oli laji mikä tahansa. Ja yllättäen yksi asia johtaakin toiseen ja sitä saattaakin löytää itsensä kisaamasta...

Harrastatteko jotain muuta?

Harrastamme myös agilityä ja jälkeä. Toko on kuitenkin toistaiseksi ainoa laji, jossa olemme kisanneet.

Vinkkejä tokoa aloitteleville ja/tai kisakentille tähtääville snautserinomistajille?

Olkaa tosissanne, mutta älkää ottako itseänne, koiraanne tai lajia liian vakavasti. Menkää mukaan kursseille ja koulutuksiin, vaikka koiranne olisi ainoa snautseri porukassa. Aina löytyy joku kouluttaja, joka osaa tai ainakin aidosti yrittää ymmärtää myös snautserin sielunelämää. Ja ennen kaikkea, tulkaa leireille tapaamaan muita snautserin kanssa harrastavia – vertaistuki tekee ihmeitä!