Toimitussihteeri

Anne itäsaari
Krakantie 6 b 38
01510 Vantaa
P. 0407210978
Snautseri-Pinseri-lehti
toimitus.snapilehti@gmail.com

Seuraava lehti 3/2021

Ilmoitusaineisto toimitus sihteerille
30.7.2021

Aineisto vastaaville toimittajille
30.7.2021

Aineisto toimitus sihteerille
6.8.2021

Lehti ilmestyy vkolla 38.

Tietosuojaseloste

Lehden tietosuojaseloste

Uutta Extranetissä

Extranetistä löydät nyt myös viimeisimmän lehden pdf:n!

Vuoden agilitysnautseri 2019
Onnentontun Tonttutyttö "Manta"
om. Miikka Meriläinen, ohj. Rosa Meriläinenantan?

Julkaistu Snautseri-Pinseri-lehdessä 2/2020
Kuva © Jarmo Risto


Miten päädyit omistamaan Mantan?

OnnentontunTonttutytto.jpgOlin vielä reilu viisi vuotta sitten vannoutunut paimenkoiratyttö. Vedin koulutuksia oululaisen koirakoulun nimiin, kun Manta tuli omistajansa Miikan kanssa pentukurssilleni. Silloin pääsin ensimmäistä kertaa tutustumaan pieneen partamuijaan. Manta oli puolitoistavuotias, kun muutimme saman katon alle. Nyt snautsereita on kotona auspain seurana kaksin kappalein.

Miten ja miksi juuri agility valikoitui teidän lajiksenne?

Ensimmäisen kerran menin agilitykurssille, kun olin noin 12-vuotias. Innostus ei kuitenkaan riittänyt pitkälle. Vuonna 2009 ensimmäisen ikioman koirani myötä aloitin agilityn uudelleen ja jäin täysin koukkuun. Aluksi valmensin Miikkaa ja Mantaa kisakentille asti hyvin tuloksin. Jossain vaiheessa, kun Manta kisasi vielä 1-luokassa, se päätyi minun ohjattavakseni.

Oliko tarkoitus alusta lähtien tähdätä kisakentille saakka?

Olen jokaisen koiran kanssa tavoitellut kisakentille. Rakastan kisaamista ja asetan joka kaudelle meille tavoitteita.

Minkälainen Manta on ominaisuuksiltaan agilityyn?

Manta on erittäin kuuliainen, vakavalla asenteella ja sirolla kropalla varustettu liitäjä. Se ei vauhdillaan yllä huipulle, mutta me kiristämme aikaa harkituilla ohjauskuvioilla. Manta on erittäin varma menijä, ja luottopakiksikin sitä tituleeraan. Treeneissä ja kisapaikoilla se osaa ottaa rennosti omaa vuoroa odotellessa. Se on tosi hieno piirre sillä.

Minkälainen Manta on luonteeltaan arjessa?

Manta on meidän koirien kesken se lauman pää ja erittäin huomaamaton kotioloissa. Vieraisiin koiriin se suhtautuu välinpitämättömästi, lenkit isolla porukalla onnistuvat mutkitta, ja pennuille se osaa opettaa käytöstapoja. Hellyydenosoituksista se ei niin välitä. Mantasta on haastavaa löytää huonoja puolia, mutta voimakas riistavietti aiheuttaa välillä omistajille harmaita hiuksia.

Minkälaisena harrastuskoirarotuna pidät snautseria?

Moni snautseriharrastaja on varmaan kuullut sanottavan, että snautseri on joka paikan höylä. Siitä ei välttämättä sitä maailman parasta saa, mutta se suoriutuu lajista kuin lajista hyvin arvosanoin. Snautsereissa on paljon eroja, joten en halua lokeroida rotua tietynlaiseksi. Meidän snautserimme ovat minun makuuni loistavia harrastuskoiria. Kotona osaavat ottaa rennosti ja pysyvät poissa jaloista. Sitten kun mennään, niin mennään täysillä.

Harrastatteko jotain muuta?

Ei tällä hetkellä. Koirien jäädessä agilitystä eläkkeelle laji vaihtuu kroppaystävällisempään touhuiluun.

Vinkkejä agilitya aloitteleville ja/tai kisakentille tähtääville snautserinomistajille?

On hyvä pitää treenit lyhyinä. Liialliset toistot voi joillakin viedä intoa pois. Koira on itsekäs eläin, ja se korostuu snautserin kohdalla. Sen vuoksi palkkaukseen ja sen laatuun kannattaa panostaa ja opetella yhdessä leikkimisen taito. Snautserin kanssa ei luultavasti pääse menemään sieltä aidan matalimmasta päästä, ja laji jo itsessään vaatii ohjaajalta paljon. Snautserin kanssa treenaaminen vaatii myös hyvää huumorintajua. Jos kisaaminen ei tunnu omalta jutulta, niin ei se koira siitä välitä. Tärkeintä on pitää hauskaa yhdessä ja nauttia joka hetkestä.