Toimitussihteeri

Anne itäsaari
Krakantie 6 b 38
01510 Vantaa
P. 0407210978
Snautseri-Pinseri-lehti
toimitus.snapilehti@gmail.com

Seuraava lehti 3/2021

Ilmoitusaineisto toimitus sihteerille
30.7.2021

Aineisto vastaaville toimittajille
30.7.2021

Aineisto toimitus sihteerille
6.8.2021

Lehti ilmestyy vkolla 38.

Tietosuojaseloste

Lehden tietosuojaseloste

Uutta Extranetissä

Extranetistä löydät nyt myös viimeisimmän lehden pdf:n!

Jettyspoof's, Nea Tolonen

Julkaistu Snautseri-Pinseri-lehdessä 2/2020


Kuvassa Nea Tolonen vastaanottamassa Vuolasvirta-palkintoa vuonna 2019, jolloin hänet palkittiin valkoisten kääpiösnautsereiden kasvatuksesta. Keskikokoisten mustien snautsereiden kasvatuksesta myönnettiin ensimmäinen Vuolasvirta-palkinto vuonna 2003, ja myönnettiin Nealle!

Muutama sana itsestäsi

NeaTolonen2019.jpgOlen Nea Tolonen, kohta 50v, ja asun Mäntsälän Nummisissa. Olen kasvattanut rotukoiria vuodesta 1988 kennelnimellä Jettyspoof’s. Olen kasvattanut mustia keskisnautsereita, kääpiösnautsereita sekä pari pentuetta apinoita. 2014 saapui kantanarttuni ruotsista Multi ch Velvet Dandy’s Elvira Fattigan.

Mistä kasvatustyösi on lähtenyt liikkeelle?

Ruotsista tullut kantanarttuni on 2 ensimmäisen pentueeni emä. Jettyspoof’s Hi Ho I Go ”Vuokko” on pärjännyt hienosti näyttelyissä ja kerännyt nuoresta iästään huolimatta jokusen tittelinkin. Vuokko on luonteeltaan loistava, ja pidän sen ulkomuodosta ja erityisesti sen karvasta. Tällä on hyvä jatkaa kasvatustyötä, kunhan ensin tehdään terveystutkimukset.

Minkä asian koet kasvatustyössäsi haasteellisimmaksi?

Apinoissa ei hirveästi ole uutta verta eikä varsinkaan sellaista, jossa olisi takana edes jonkin verran terveystutkimuksia. Luonnetta ja oikea karvaa pidän myös erittäin tärkeänä. Suurin haaste tällä hetkellä on löytää uros, joka miellyttää minua kaikin tavoin.

Miksi juuri apinapinseri? 

Tutustuin snautseri-pinseri-rotuihin 1980 Hilppa ja Kyösti Jouhen kautta ja olen siitä asti ollut kiinnostunut niistä. Käppänät ja apinat ovat erityisen lähellä sydäntäni.

Mitä olet itse eniten oppinut koiriltasi?

Maltti on valttia. Ja kyllä koirankasvatus on kasvattanut myös minua ihmisenä monin tavoin.

Paras muistosi koiramaailmasta?

Yli 40 vuoteen mahtuu niin paljon muistoja, että niitä on vaikea yksilöidä. Ehkä kuitenkin mieleenpainuvin on ollut Hans Lehtisen kommentti: ”Hyvä tyttö, olet oikealla tiellä kasvatuksessasi!”

Tulevaisuuden tavoitteesi / unelmasi?

Omat tavoitteeni kasvatuksessa ovat aina olleet korkeat. Koiran tulee olla terverakenteinen, terve ja rodunomaisen luonteen omaava rotumääritelmää mukaileva rotukoira.

Millaisena näet rodun tulevaisuuden?

Rodussa on paljon tekemistä, ja on syytä kiinnittää enemmän huomiota terveyteen ja luonteeseen. Aivan liian paljon käytetään jalostukseen koiria, jotka eivät täytä rotumääritelmää luonteen eikä ulkomuodon osalta. Apinat on todella upea rotu, jota ei tule hukata. Pennut menevät hyvin kaupaksi, ja luultavasti tästä johtuen pentuja teetetään myös koirilla, jotka eivät luonteensa puolesta olisi missään nimessä jalostukseen sopivia. Tämä vie rotua väärään suuntaan, mikä on todella ikävää, koska apinat ovat iloisia ja avoimia koiria ja niiden kanssa on helppo elää. Tätä ominaisuutta ei tulisi kadottaa. Lonkat ovat apinoilla huonossa jamassa, ja ainoastaan kuvaamalla ja tekemällä oikeita jalostusvalintoja saavutetaan parempia tuloksia.

Mitä haluat sanoa henkilölle, joka pohtii apinapinserin kasvattamista?

Kannattaa panostaa kantakoiriin ja jos jostain syystä se oma koira ei miellytä tai täytä rodun vaatimuksia, ei sitä tarvitse käyttää jalostuksen. Rotu vaatii paljon työtä, ja sen kasvattaminen on haasteellista. Tarvitaan myös paljon karsintaa, kaikki eivät ole jalostuskoiria. Otetaan vaaleanpunaiset lasit pois silmiltä ja oikeasti mietitään kahteen kertaan, täyttääkö oma koira edes ne vähäisimmät jalostuskoiran vaatimukset. Ovatko terveys ja luonne sellaiset, että siitä olisi rodun jatkajaksi, ja muistuttaako koira edes etäisesti rotumääritelmää? Rotu kaipaa uusia kasvattajia, mutta toivoisin heillä olevan kasvatukseen terveet tarkoitusperät. Pelkästään se, että pärjätään näyttelyissä tai pennut on helppo myydä, ei ole perusta jalostukselle. Kaikesta huolimatta olen enemmän kuin iloinen jokaisesta uudesta kasvattajasta, joka haluaa tehdä työtä rodun eteen.

Kennel Jettyspoof’s
Nea Tolonen
nea.tolonen@gmail.com
Kankaanmetsäntie 30, 04660 Numminen
Puhelin 040 827 5558
http://jettyspoofskennel.blogspot.com/
Facebook Jettyspoof’s kennel