Toimitussihteeri

Anne itäsaari
Krakantie 6 b 38
01510 Vantaa
P. 0407210978
Snautseri-Pinseri-lehti
toimitus.snapilehti@gmail.com

Seuraava lehti 3/2021

Ilmoitusaineisto toimitus sihteerille
30.7.2021

Aineisto vastaaville toimittajille
30.7.2021

Aineisto toimitus sihteerille
6.8.2021

Lehti ilmestyy vkolla 38.

Tietosuojaseloste

Lehden tietosuojaseloste

Uutta Extranetissä

Extranetistä löydät nyt myös viimeisimmän lehden pdf:n!

Kennel Arctic Idols & Johanna Raatikainen ja Mikko Pehkonen

Julkaistu Snautseri-Pinseri-lehdessä 4/2018

© Johanna Raatikainen


JohannaRaatikainen.jpgOlen Johanna Raatikainen, toinen Arctic Idols kennelin kasvattajista. Toisena osapuolena kennelissä toimii isäni Mikko Pehkonen ja ”kennel-mummo” Sirpa Pehkonen. Olemme kotoisin Kempeleestä. Itselläni on tällä hetkellä kaksi snautseria Pipsa ja Pipsan tytär Riesa. Isän ja äidin taloudessa häärii 4 snautseria Turpo, Heta, Roope, Kaapo ja yksi meksikonkarvatonkoira, Kingi.

Röyhkeäilmeinen Jeppe synnytti kiinnostuksen rotuun

Asustelin vielä kotona vanhempieni luona. Naapurissamme asui pariskunta, joilla oli Jeppe niminen snautseri. Jeppe oli herrasmies, joka tunsi oman arvonsa. Isäni aina sanoi, että Jeppe kulkee kuin sikari suussa hieman röyhkeällä ilmeellä. Silloin syntyi kiinnostus rotua kohtaan. Ensimmäiset snautserimme hankittiin vuonna 2007: Pfeffer X-Treme ja Afrodite.

Kun Turpo muutti meille, tutustuimme Kärkkäisen Railiin. Hän auttoi meitä alussa trimmauksissa, ja samalla saimme arvokasta oppia snautserista rotuna. Railin innostamana lähdettiin näyttelyihin. Menestystä tuli nopeasti molemmille koirille ja pian kiertelimme myös ulkomailla näyttelyissä. Näyttelyissä tutustuimme muihin snautserinomistajiin kuten Mäkimaan Anneen. Anne omisti yhden hienoimmista koirista, jonka olen koskaan tavannut – Janku eli Chivas Grand Calvera, joka on kolmen omistamamme uroksen eli Turpon, Kallen ja Kaapon isä.

Pohjoisen Idoleista tuli Arctic Idols

Muutaman vuoden näyttelyissä kiertely ja rodun parissa toimiminen saivat meidät miettimään, että pitäisiköhän tänne ”pohjoiseen” saada oma kenneli. Niinpä suoritimme isän kanssa kasvattajatutkinnon vuonna 2010. Kennelnimeä mietittiin tovi, kunnes yksi lapsistani katseli Idols-ohjelmaa ja totesi, että olisiko ”Pohjoisen Idolit” hyvä kennelnimi. No, sitä hieman työstettiin ja päädyttiin nimeen Arctic Idols.

Ensimmäinen pentueemme syntyi vuonna 2011 ja viimeisin pentue 2018. Yhteensä pentuja on syntynyt näissä kuudessa pentueessa 50. Tavoitteena on kasvattaa terveitä ja avoimia snautsereita. Olemme mielestämme onnistuneet kasvattamaan tasaisia ja terveitä pentueita. Tällä hetkellä yksi kasvateistamme on kouluttautumassa näkövammaisen ihmisen avuksi ja yksi on suorittanut henkilöetsinnän rullailmaisulla hyväksytysti. Kannustamme aina kasvattien omistajia käyttämään koiransa terveystutkimuksissa. Arvostamme kasvattiemme aktiivista osallistumista näyttelyihin ja muihin kilpailtaviin lajeihin sekä luonnekuvauksiin ja luonnetesteihin. Ilman näitä osallistumisia ei kasvatustyölle saada sitä palautetta ja tulosta, mitä jatkossa tarvitaan.

Haasteita ja parhaita hetkiä

Kasvatustyö tuo myös haasteita. Haastavinta kasvatustyössä on ehkä löytää sopivia yksilöitä jalostukseen. Tulevia yhdistelmiä miettiessä on mietittävä koirien hyviä ja huonoja ominaisuuksia sekä tehtävä valintoja, joiden vaikutuksia näkee vasta vuosien päästä. Yleensä kun kasvattaja myy pennun, siitä alkaa uusi tuttavuus, joka parhaimmillaan kasvaa ystävyydeksi. Tätä kasvatustyö on parhaimmillaan. Joskus olemme saaneet kuulla, että kasvattimme on vaihtanut kotia ilman, että meillä oli ollut tietoa asiasta. Välillä elämässä on ja tulee haasteita ja pahimmassa tapauksessa koirasta täytyy luopua. Näissä tilanteissa kasvattajana toivoisi, että asiasta keskusteltaisiin yhdessä. Onneksi suurin osa kasvateistamme on saanut harrastavan hyvän kodin.

Olemme olleet onnekkaita, kun olemme saaneet niin terveitä ja hienoja koiria toisilta kasvattajilta. Näillä koirilla on ollut hyvä aloittaa kasvatustyö. Parhaimmat hetket kasvattajana on, kun omat kasvatit ovat terveitä ja menestyvät näyttelyissä tai kokeissa. Omista kasvateistamme on mm. palkittu kaksi Suomen juniorivoittajaa vuosina 2012 ja 2015. Pipsa eli Arctic Idols Chiquitita on ollut menestynein näyttelynarttu v. 2016. Yhteistyö kasvattien omistajien kanssa on mukavaa, ja mieltä lämmittää, kun he ovat tyytyväisiä koiraansa. Tärkeimpänä saavutuksena kasvattajana on se, että olemme pystyneet kasvattamaan hyväluonteisia avoimia koiria.

Isän ja äidin jo ollessa eläkkeellä, on heillä aikaa enemmän näyttelyihin ja touhuihin koirien parissa. Itse keskityn enemmän kasvattien turkkien hoitoon. Tässä kuussa järjestämme pentutreffit viimeisimmille pennuille, ja käyn Pipsan kanssa luonnetestissä. Koiramaisia touhuja siis riittää jatkossakin.

Kennel Arctic Idols
Johanna Raatikainen
Tiluskuja 13, 90460 Oulunsalo
050 410 8955

Mikko Pehkonen
Vanhatie 1, 90440 Kempele
040 503 5635

Kotisivu