Toimitussihteeri

Anne itäsaari
Krakantie 6 b 38
01510 Vantaa
P. 0407210978
Snautseri-Pinseri-lehti
toimitus.snapilehti@gmail.com

Seuraava lehti 3/2021

Ilmoitusaineisto toimitus sihteerille
30.7.2021

Aineisto vastaaville toimittajille
30.7.2021

Aineisto toimitus sihteerille
6.8.2021

Lehti ilmestyy vkolla 38.

Tietosuojaseloste

Lehden tietosuojaseloste

Uutta Extranetissä

Extranetistä löydät nyt myös viimeisimmän lehden pdf:n!

Soile Bister, Suomi

Julkaistu Snautseri-Pinseri-lehdessä 3/2008


© Liisa Lehtonen

bister.jpgKuvassa Soile Bister arvosteli pinsereiden omassa erikoisnäyttelyssä Lohjalla 8.6.2008. Kuvassa Soile ROP- ja VSP-koirien keskellä. Kuva Tuija Lehtosaari.

Pinsereiden Lohjalla 8.6.2008 pidetyn, järjestyksessä toisen erikoisnäyttelyn tuomarina toimi pitkän linjan koiraharrastaja ja rodun erikoistuomari Soile Bister. Haastattelin Soilea näyttelyn jälkeen ja näin hän kertoi:

"Koiraharrastus alkoi jo pikkutyttönä Tapiolassa. Kun omaa koiraa ei ollut, Soile ulkoilutti ympäristön koiria. Lopulta vanhemmat suostuivat koiran hankkimiseen. Messuhallin näyttelyssä 1966 katseltiin sopivaa rotua ja päädyttiin westiin tai snautseriin. Koska snautserin pentua oli tuolloin vaikea saada, valinta kohdistui pienempään versioon, kääpiösnautseriin. Pentu saatiin Sirkka Kaivolalta (Henriksson-Pasanen) Munkin kennelistä."

Munkin Trixien näyttelyura takkuili aluksi. Asiat alkoivat luistaa, ja koirasta tuli muotovalio. Myöhemmin Soilella on ollut paljon kääpiösnautsereita, joiden joukossa on paljon ulkomaan tuonteja. Hän toi Suomeen mm. Pohjoismaiden ensimmäisen musta-hopean. Soilella on ollut myös snautsereita sekä yksi pinseri. Sirkka Kaivola uskoi omistajalta palautuneen pinserin Munkin Hardocin Soilelle. Hän astutti nartun Sirkan ehdotuksesta Munkin Roulettella. Narttu jäi kuitenkin tyhjäksi ja Soile näin ilman pinseripentuetta. Väriltään koira oli sininen, joka tuolloin oli Suomessakin hyväksytty väri. Onneksi koira oli syvän sininen eikä kärsinyt iho-ongelmista.

Soile on kasvattanut kääpiösnautsereiden lisäksi snautsereita 1990-luvulla. Nykyisin Soile kasvattaa vain pippuri&suolan värisiä kääpiösnautsereita kennelnimellä Trixie. Ensimmäiset pentueet tehtiin Sirkka Kaivolan ohjauksessa. Myös Saimi ja Ahti Niemisen tuki on ollut tärkeä. Kasvattien joukossa on useita Euroopan- ja Maailman voittajia ja Vuoden koiria.

Soilea kannusti tuomarikoulutukseen Suomen koiramaailman "koiramamma" Peggy Wasenius. Tuomarikurssia edelsivät kehäsihteerikoulutus ja kesätyö Kennelliitossa. Tuomarikurssin Soile aloitti 1978. Soile on yksi Suomen kymmenestä kaikkien rotujen tuomareista. Kaikkien rotujen arvosteluoikeuksien hankkimiseen kului n. 5 vuotta. Laajasta rotuvalikoimasta on myös haittaa. Ns. omia snautseri-pinseri-rotuja saa arvostella harvoin, koska laaja-alaista tuomaria käytetään usein harvinaisten rotujen arvostelijana tai varatuomarina kaikille roduille. Viikonloppuja kuluu reilusti arvostelutehtävissä. Soile arvioi arvostelevansa keskimäärin n. 40 viikonloppuna vuodessa. Arvostelumatkoilla Soile on käynyt Brasiliaa, Etelä-Afrikkaa ja Koreaa myöten. Vladivostok on myös tuttu, samoin Euroopan maat. Suomalaiset pinserit erottuvat edukseen muiden maiden pinsereistä. Lisäksi Suomessa pinsereitä ja myös muita rotuja käytetään näyttelyssä paljon enemmän kuin muissa Euroopan maissa.