Toimitussihteeri

Anne itäsaari
Krakantie 6 b 38
01510 Vantaa
P. 0407210978
Snautseri-Pinseri-lehti
toimitus.snapilehti@gmail.com

Seuraava lehti 3/2021

Ilmoitusaineisto toimitus sihteerille
30.7.2021

Aineisto vastaaville toimittajille
30.7.2021

Aineisto toimitus sihteerille
6.8.2021

Lehti ilmestyy vkolla 38.

Tietosuojaseloste

Lehden tietosuojaseloste

Uutta Extranetissä

Extranetistä löydät nyt myös viimeisimmän lehden pdf:n!

Rowan-Alley's Russianroulette, "Köpi"

Julkaistu Snautseri-Pinseri-lehdessä 4/2009


© Jenni Laaksonen, haastattelijana toimi Saana Lehtonen

kopi.jpgHei Jenni! Miksi sinulla on koirana juuri pinseri?

Tutustuin aikoinaan Peltoniemen Helenaan (kennel Rowan-Alley's), kun hän käytti tuttuni kääpiöpinseriä pentueensa isänä. Olin itsekin ajatellut hankkivani kääkän, mutta Helenan luona tapasin Lilli-pinserin (Melusiinan Examelia), joka sai mieleni muuttumaan. Lilli oli kääpiöpinsereihin verrattuna rauhallisempi ja hiljaisempi, mutta silti sopivan vilkas ja aktiivinen. Sain onneksi Helenan vakuutettua siitä, että olisin kokemattomuudestani huolimatta sopiva pinserin omistajaksi, ja kesällä 2005 hain kotiin Lillin tyttärenpojan, Köpin.

Mikä sai sinut kiinnostumaan tottelevaisuuskokeista?

Olin joskus lukenut tokosta, laji vaikutti kiinnostavalta ja jaloissa pyöri kontaktinhakuinen pinserinpentu. Täytyy myöntää, etten edes tullut ajatelleeksi pinserin mahdollista epäsopivuutta toko-koiraksi. Aloin koulutella Köpille alokasluokan liikkeitä itsekseni heti pentuajoista alkaen. Onnekkaan sattuman ansiosta pääsimme Nokialle asiantuntevaan ohjaukseen, kun Köpi oli 1-vuotias. Ryhmässä pysymisen edellytyksenä oli konkreettisten tavoitteiden asettaminen, joten päätin, että koekentille tähdätään.

Kerro mikä on ollut mielestäsi paras tottelevaisuuskokeenne ja mitkä olivat saavutukset? Entä mistä kokeesta ovat ikävimmät kokemuksesi ja miksi?

Jos pitää valita vain yksi, paras koe oli varmaankin ensimmäinen avoimen luokan kokeemme Pirkkalassa viime toukokuussa. Olimme pienellä kahden hengen treeniporukalla harjoitelleet AVO-liikkeitä pitkin talvea, myös lumessa ja pakkasessa, välillä miettien, onko koko touhussa mitään järkeä. Alkukeväästä palaset alkoivat loksahdella kohdilleen, ja tuossa toukokuisessa kokeessa Köpi oli täynnä virtaa ja innostusta. Teknisiä virheitä tuli jonkin verran ja tuomari joutui muutamaan otteeseen huomauttamaan ääntelystä, mutta meillä oli kehässä hauskaa. Saaliina vielä 175,5 pistettä sekä avoimen luokan voitto, joten koepäivä oli loistava.

Ikävimmät muistot jäivät puolestaan Porista, missä kisasimme keskikesällä lähes 30 asteen helteessä. Suorassa paahteessa loppui kunto sekä koiralta että ohjaajalta, mutta erityisesti harmitti se, miten en osannut nollata edellisen liikkeen virhettä, vaan lähetin Köpin noutoon hyvin epäreilusta tilanteesta. Koirahan tekee aina parhaansa, joten virheiden sattuessa voin vain katsoa peiliin.

Mikä on Köpin motivointikeino numero1?

Köpi on hyvin laumakeskeinen ja hakee aktiivisesti hyväksyntää ohjaajalta. Lisäksi se on melko ahne, joten käytän ruokaa palkkana. Näiden kahden yhdistäminen on toiminut hyvin - kehut ja herkut ovat Köpille paras palkinto. Aktiivisen treenaamisen myötä Köpi on alkanut palkkautua myös itse tekemisestä ja oivaltamisen riemua on usein nähtävissä. Tällä hetkellä suosikkiliikkeitä taitavat olla ruutu ja hyppy, niissä kun saa mennä kovaa ja korkealta.

Mitkä ovat Köpin vahvuudet? Entä heikkoudet vai onko sellaisia?

Edellä mainittujen laumakeskeisyyden ja ahneuden lisäksi Köpi on kaikin puolin nöyrä ja helppo. Köpin kanssa ei tarvitse ikinä pelätä, että se alkaisi kokeessa temppuilla omiaan tai yrittäisi vaikka livistää kehästä. Viime kokeessa eräs kanssakilpailija luonnehti Köpiä sanoin "kiltin koiran perikuva", mikä oli mielestäni hyvinkin osuva kuvaus. Suurin heikkous puolestaan on ehdottomasti Köpin vähäinen toimintakyky. Vaikean tehtävän edessä se saattaa toisinaan jättää kokonaan yrittämättä, kun uskallus yksinkertaisesti loppuu kesken.

Haluaisitko vielä lopuksi sanoa jotain muille harrastajille?

On hyvä muistaa, ettei ole oikotietä onneen - varsinkaan pinserin kanssa. Köpin tulosten eteen on tehty valtavasti töitä. Toivon pinsereiden ohjaajille kärsivällisyyttä, sillä yhteistyöstä nauttivan koiran vuoksi kannattaa jaksaa harrastaa!

TK2 ROWAN-ALLEY'S RUSSIANROULETTE, "KÖPI"
synt. 10.4.2005
Kasvattaja Helena Peltoniemi
Omistaja & ohjaaja Jenni Laaksonen