Toimitussihteeri

Anne itäsaari
Krakantie 6 b 38
01510 Vantaa
P. 0407210978
Snautseri-Pinseri-lehti
toimitus.snapilehti@gmail.com

Seuraava lehti 3/2021

Ilmoitusaineisto toimitus sihteerille
30.7.2021

Aineisto vastaaville toimittajille
30.7.2021

Aineisto toimitus sihteerille
6.8.2021

Lehti ilmestyy vkolla 38.

Tietosuojaseloste

Lehden tietosuojaseloste

Uutta Extranetissä

Extranetistä löydät nyt myös viimeisimmän lehden pdf:n!

Of Leijliden Hocus-Pocus, "Nasu"

Julkaistu Snautseri-Pinseri-lehdessä 2/2002


© Anne Savioja, kuva Johanna Komulainen

ofleijliden_hocuspocus1.jpgMikä sai sinut valitsemaan juuri agilityn lajiksenne?

Olen harrastanut agilityä jo 1980-luvun lopulta lähtien kääpiösnautserini, Pipsan, kanssa. Kävin tutustumassa lajiin Kirkkonummella Pipsan äiskän kanssa, ja laji vei siltä istumalta mennessään.

Koska olen viihtynyt lajin parissa kaiken aikaa, on itsestään selvää, että kaikkien koirieni kanssa lajia on harrastettu, tai ainakin yritetty harrastaa.

Koiria tulee meille useimmiten "vahingossa", eipä Nasunkaan hankintaa ollut etukäteen suunniteltu. Se, mikä tuki uskoani kääpiöpinseriin agilitykoirana, oli tuttavuuteni Sussu Nurmen "Jusu"-kääpiöpinseriin sekä Muhosen Marin "Taikaan". Huipputekijöitä aikoinaan kumpikin, ja erittäin hyviä mainoksia rodulle agilitykoirana. Niinpä annoin Nasu-vahingon tapahtua adoptoidessani sen koiran ollessa nelikuinen. Enkä ole katunut.

Kerro ihanin/karmein yhteinen reissunne.

Lähinnä tulee mieleen Imatran SM-joukkuekilpailut (1997?), jolloin kisasimme vielä kakkosluokissa. Kisasimme Tuusulan kennelkerhon joukkueessa ja kilpailu oli ensimmäinen hallikilpailumme. En tiennyt ollenkaan, miten Nasu käyttäytyisi, koska se oli hiukan ujo radalla niihin aikoihin. Matka oli pitkä ja koira "pallo hukassa" koko ajan. Vastuu painoi harteillamme kauan ennen kisaa, ja positiivista asennetta sai etsimällä etsiä...

En ennättänyt tutustua rataan kokonaan, vain alkuosaan. Koira kulki kuin raketti ja teki nollan, joka oli joukkueemme ainoa tulos! Silloin ajattelin myydä kaiken maallisen ja matkustaa Nasun kanssa asustamaan ja kisaamaan jonnekin Keski-Eurooppaan, siellä kun näitä hallikisoja on ympäri vuoden. Uskoni Nasuun ja itseeni nousi uusiin sfääreihin...

Parhaat saavutuksenne?

Parhaita saavutuksia? Hmm. Vappukisa kaksi vuotta sitten tuntui tosi hyvältä. Ratasuorituksemme kulki kuin unelma ja saimme Anders Virtaselta koko kakkosluokan ainoan nollan. Helsingin seudun piirinmestaruus 2. tuntui myös viime vuonna hyvältä. Oikeastaan voisi sanoa, että paras saavutus on aina silloin, kun koiralla ja itselläni on kivaa.

Miksi juuri tämä rotu harrastuskoirana?

Ks. kohta 1.

Mikäli vielä pientä agilitykoiraa hankkisin, kääpiöpinseri on varmasti vahvin ehdokas.

Mitkä ovat koirasi vahvuudet ja heikkoudet?

Nasun ylivertainen vahvuus on sen vankka sitoutuminen minuun. Se on onnellinen vaikka avannossa, jos olemme siellä yhdessä.

Heikkous on koiran menneisyys. Sillä on ollut tosi rankka lapsuus, josta on jäänyt paljon salaisia traumoja, jotka putkahtavat aina silloin tällöin ilmi. Vasta kaksi vuotta sitten ymmärsin, että koiraa oli pentuaikana mm. ammuskeltu nallipyssyllä tai ties millä inhottavuudella.

Nasu on kovin herkkä. Jos korotan ääneni muille perheenjäsenille, se ottaa aina torut itseensä ja menee häkkiin tai sänkyyn peiton alle piiloon. Sama ulkona: kun ärjäisen muille koirille, että "vetämättä!", niin Nasu, joka yleensä kulkee kytkemättömänä, tulee tiukasti lahkeeseeni seuraamaan...

Tällaista koiraa on hankala kouluttaa, jos ei itse jaksa olla koko ajan positiivinen eikä osaa unohtaa sanaa "ei".

Mikä on koirasi motivointikeino nro 1?

Paras motivointikeino? Yksi tärkeimmistä keinoista Nasun kiinnostuksen herättämiseksi on vinkulelu. Nasu oppi leikkimään vasta noin kolmivuotiaana, ja nyt ei siitä lelun heittämisestä tule loppua.

Lelu on tärkein motivaattori lämmittelyssä ja ennen agilityradan suorittamista, mutta maaliin tullessa kelpaa vain makupala.

Yksi tärkeä motivointikeino on koiran mustasukkaisuuden herättäminen. Jos se on haluttomalla tuulella esimerkiksi ennen kilpailua, seurustelen toisen koiran kanssa. Kyllä kiinnostus tekemiseen taas herää.

Mikä näistä nyt on ykkönen? Kaikki, mutta eri tilanteissa.

Of Leijliden Hocus-Pocus
synt. 5.1.1996
kasv. Doris Leijonqvist, Porvoo/Johanna Komulainen, Espoo
om. & ohj. Anne Savioja, Espoo