Toimitussihteeri

Anne itäsaari
Krakantie 6 b 38
01510 Vantaa
P. 0407210978
Snautseri-Pinseri-lehti
toimitus.snapilehti@gmail.com

Seuraava lehti 3/2021

Ilmoitusaineisto toimitus sihteerille
30.7.2021

Aineisto vastaaville toimittajille
30.7.2021

Aineisto toimitus sihteerille
6.8.2021

Lehti ilmestyy vkolla 38.

Tietosuojaseloste

Lehden tietosuojaseloste

Uutta Extranetissä

Extranetistä löydät nyt myös viimeisimmän lehden pdf:n!

Fürstenborgh Härliga Hulda, "Tilda"

Julkaistu Snautseri-Pinseri-lehdessä 3/2005


© Taru Hart

tilda.jpgHeti alkuun haluan sanoa, että Tildan kanssa viettämästäni ajasta ja kaikista mahtavista kokemuksista saan kiittää Arja Tiimoa, koska vuonna 2000 hän luotti Tildan sijoitukseen luokseni. Tilda on ensimmäinen kääpiöpinserini ja oli meille tullessaan melkein 4-vuotias. Koska olin harrastanut aktiivisesti koiranäyttelyitä leonberginkoirani kanssa, päätin ilmoittaa Tildankin näyttelyyn, vaikka rotu oli minulle ihan uusi. Olihan Tilda jo Suomen ja Eestin muotovalio minulle tullessaan. Heti ensimmäisessä näyttelyssään Tilda oli rotunsa paras, ja innostuin kovasti kiertämään näyttelyissä Arjan mukana. Sen jälkeen titteleitä ja menestystä onkin tullut roppakaupalla.

Tilda on ollut usean vuoden ajan kärkikoirien joukossa Vuoden kääpiöpinseri -kilpailussa ja nyt veteraani-ikäisenä tuli narttujen voitto! Viime vuoden parhaita näyttelykokemuksia olivat pääerikoisnäyttelyn ROP- (samalla myös BIS 3 veteraani) ja 2. erikoisnäyttelyn VSP-tulokset (ja BIS 2 veteraani). Kuitenkin Tildan kaikista upein ja mieleenpainuvin näyttelysaavutus on vuodelta 2001, jolloin hän oli Hyvinkään kaikkien rotujen näyttelyssä BIS 2 häviten vain kuuluisalle Canmoy's kennelin villakoiralle! Kyllä silloin sydän hyppi ylimääräisiä kierroksia kehän laidalla jännittäessä, kun Arja esitti Tildan aluksi kakkosryhmän voittajaksi ja vielä sen jälkeen BIS 2 asti. Kiitos kuuluu myös tuomareille Monique Van Bremptille ja Karl-Erik Johanssonille, Lilian de Ridder-Onghenalle, jotka uskalsivat nostaa hieman epätavallisemman rodun kärkisijoille.

Tilda on luonteeltaan mitä helpoin koira. Jos lenkillä tulee vastaan lastenrattaita työntävä isä tai äiti, niin on kovin vaikeaa selittää, miksi koirani on kiipeämässä jo kovaa vauhtia lastenrattaisiin... Tildan mielestä muutenkin kaikkien ihmisten syliin on päästävä ja kaikki ihmiset ovat vain häntä varten. Toisista koirista Tilda ei ole koskaan välittänyt, vaan metsälenkilläkin pysyttelee mielummin lähempänä meitä ihmisiä kuin juoksisi ja leikkisi perheemme muiden koirien kanssa. Sama käyttäytyminen ilmenee koirapuistoon mennessä. Portin avattuamme Tilda tarkistaa, missä on ensimmäinen ihminen, jonka rapsuteltavaksi voi mennä.

Tilda rakastaa ruokaa, ja luultavasti hänen vatsansa on aivan pohjaton. Olemme joutuneet tekemään muutamat eläinlääkärireissut, kun hän on esimerkiksi syönyt työpäivämme aikana kokonaisen suklaakuivakakun sekä puoli pakettia paahtoleipää. Kerran saunavuoromme aikana Tilda oli aukaissut keittiön kaapin ja syönyt rasian suklaabanaaneja ja toisen kerran myös pullataikinaa pöydältä aimo annoksen. Monesti yllätyksenä on ollut roskiksen sisältö leviteltynä ympäri asuntoa ja kaikki syötäväksi kelpaava on kananmunankuoria ja kahvinporoja myöten syöty. Onneksi mitään vakavaa ei ole näistä seurannut. Nykyään meillä on kaikki keittiön kaapinovet suljettu rinkkanaruilla, kun olemme poissa kotoa.

Tilda on edelleen ikäisekseen hyvässä kunnossa, mutta on saanut luvan viettää eläkepäiviään ja näyttelytämme Tildaa enää kerran pari vuodessa. Tänä kesänä on aurinkoisia päiviä riittänyt ja Tilda on päässyt harrastamaan lempilajiaan - uimista. Vietimme aurinkoisen päivän rannalla Arjan ja hänen kääpiöpinsereidensä kanssa heinäkuun alussa ja valehtelematta Tilda oli vedessä lähemmäs 4 tuntia melkein taukoamatta!

Tildalla on ollut 5 pentuetta, joissa on erinomaisia kääpiöpinsereitä. Tilda on ollut hyvin vahva periyttäjä, ja monessa hänen lapsenlapsenlapsessaan on hämmästyttävän paljon "tildamaisia" piirteitä, enkä puhu nyt pelkästään ulkonäöllisistä, vaan myös luonneominaisuuksista. Itse arvostan näitä piirteitä, joten olemme pyrkineet säilyttämään Arjan kanssa Tildan linjaa kasvatustyössämme.

Vielä kiitokset Arjalle, koska ilman sinua en olisi saanut tätä maailman ihaninta olentoa (Tilda virnistää omahyväisenä) ja tutustunut tähän monipuoliseen ja mahtavaan rotuun! Toivottavasti saamme nauttia Tildan persoonallisesta seurasta vielä monen monta vuotta!

KANS & FIN & EST & S & LV MVA, V-00, PMV-01, LVV-01, FINSG Fürstenborgh Härliga Hulda
s. 22.2.1996
kasv. Merja Cederlund, Siltakylä - om. Taru Hart, Vantaa