Toimitussihteeri

Anne itäsaari
Krakantie 6 b 38
01510 Vantaa
P. 0407210978
Snautseri-Pinseri-lehti
toimitus.snapilehti@gmail.com

Seuraava lehti 3/2021

Ilmoitusaineisto toimitus sihteerille
30.7.2021

Aineisto vastaaville toimittajille
30.7.2021

Aineisto toimitus sihteerille
6.8.2021

Lehti ilmestyy vkolla 38.

Tietosuojaseloste

Lehden tietosuojaseloste

Uutta Extranetissä

Extranetistä löydät nyt myös viimeisimmän lehden pdf:n!

Zornoi Shakira, "Kira"

Julkaistu Snautseri-Pinseri-lehdessä 4/2010


© teksti Piia Räsänen, kuva Seija Rämö

shakira.jpgVuoden Snautseri -esittelyissä viimeiseksi esiteltäväksi jäi Vuoden Käyttökoira Kira, joka ehti juuri ennen esittelyn tekoa upeasti saavuttaa Suomen ensimmäisenä snautserina käyttövalion arvoon vaadittavat tulokset. Esittelyssä on nyt siis Suomen ensimmäinen KVA-snautseri. Palveluskoirapuolelta Kiran saavutukset pähkinänkuoressa ovat 6 x HK3, 3 x EK3 ja 1 x JK3. Kira on käynyt myös TOKOssa 4 ALO-koetta, joista kolmesta sillä on ykköstulos. Ohessa Kiran omistaja Piia Räsänen kertoo tarkemmin harrastustaipaleestaan Kiran kanssa.

Mikä sai sinut kiinnostumaan juuri pk-lajeista harrastuksena?

Minulla oli aikaisemmin labradorinnoutaja, jonka kanssa harrastin NOME-puolella. Oli alusta asti itsestään selvää, että haluan harrastaa aktiivisesti myös uuden tulokkaan kanssa. Noutajakoiratoiminta kaikessa mielenkiintoisuudessaan oli edelleen varteenotettava vaihtoehto, mutta koska en itse ole erityisen metsästysintoinen, tutkailin myös muita lajeja. Sitten vaan huomasin yhä uudelleen ja uudelleen palaavani Palveluskoiraliiton sivuille. Kansalliset palveluskoiralajit ja erityisesti haku tuntuivat mielekkäiltä touhuilta tällaiselle metsässä viihtyvälle tyypille. Lisäksi palveluskoiralajeissa viehättää niiden monipuolisuus. Koe koostuu aina vähintään kolmesta keskenään erilaisesta osiosta. Liityimme hakuporukkaan Kiran ollessa viiden kuukauden ikäinen, ja se tuntui heti alusta asti meidän jutulta.

Mieleenpainuvin kisareissunne?

Yksittäisenä kokeena mieleenpainuvin kokemus oli ehkä vuoden 2005 rotuottelu.

Se oli Kiralle ja minulle vasta kolmas koe, joten ihan noviiseina olimme matkassa. Tuntui todella hienolta olla mukana niin isoissa kisoissa, sillä useinhan PK-kokeet ovat pieniä, maksimissaan kymmenen koirakon tapahtumia. Päivän tietysti kruunasi ykköstuloksella saatu HK2-koulutustunnus ja snautserijoukkueen hopea.

Kiran vahvuudet ja heikkoudet harrastuskoirana?

Kiran suurin vahvuus on sen ehtymätön "moottori". Sille on ollut todella helppoa rakentaa työskentelymotivaatiota, sillä se on aivan törkeän ahne ja sillä on suuri saalisvietti, joten riittävän hyvä ja kuhunkin tilanteeseen sopiva palkka on ollut helppo löytää. Se jaksaa aina yrittää täysillä, vaikka olisi fyysisesti jo väsyksissä. Myös sen itsenäisestä luonteesta on varsinkin maasto-osuuksissa ollut paljon hyötyä. Se ei kovinkaan helposti heittäydy ohjaajan varaan tiukankaan paikan tullen, vaan pyrkii ratkomaan ongelmatilanteet itse. Koska työskentelymotivaatio on kohdillaan ja suoritettava tehtävä sille selvä, myös sen omat ratkaisut ovat yleensä niitä toivottuja.

Tosin kyllä siitä itsenäisyydestä on vähän haittaakin ollut. Varsinkin hakumetsässä hallinnan rakentaminen oli kohtuullisen haastavaa, sillä Kiralla on alusta asti ollut palava halu löytää maalimiehet ja yhdistettynä sen vankkaan uskoon omasta kyvystään hoitaa tehtävä parhaiten, ei se ollut alkuun hirvittävän kiinnostunut ohjaajan toiveista.

Hirvittävästi heikkouksia en Kirassa harrastusominaisuuksien puolesta näe. Kyllä ne suurimmat ongelmakohdat tässäkin koirakossa ovat aina sijainneet siellä remmin lenkkipäässä. Jos jotain saisi lisää toivoa, niin hermot Kiralla voisivat olla paremmatkin.

Fyysisellä puolella pieni koko tuo omalta osaltaan pientä miinusta. Kyllähän metrinen hyppyeste ja kahden kilon kapula ovat snautserille melko isot. Mutta ei esteeksi asti, kyllä molemmista on ihan kunnialla selvitty. Maastossa pieni koko ja keveys sitten puolestaan on enemmänkin etu kuin haitta.

Kira on Suomen ensimmäinen käyttövalio rodussaan. Miten käyttövalion arvon saa?

Palveluskoirakokeiden käyttövalion arvoa varten koiralla pitää olla vähintään kolme ykköstulosta saman koelajin korkeimmasta luokasta. Palveluskoirien hakukoe, josta Kira valioitui, jakautuu kolmeen osaan: tottelevaisuus, henkilöhaku ja esine-etsintä. Ykköstuloksen saa, kun näiden yhteenlaskettu pistemäärä on vähintään 90 % maksimipistemäärästä. Ykköstulosten täytyy olla vähintään kahdelta eri tuomarilta ja kahdelta eri vuodelta. Koetulosten lisäksi koiralla pitää olla näyttelystä vähintään laatumaininta "hyvä".

FI KVA HK3 JK3 EK3 TK1 Zornoi Shakira
Synt. 1.4.2003
kasvattaja Kirsti Pitkänen
omistaja Piia Räsänen