Toimitussihteeri

Anne itäsaari
Krakantie 6 b 38
01510 Vantaa
P. 0407210978
Snautseri-Pinseri-lehti
toimitus.snapilehti@gmail.com

Seuraava lehti 3/2021

Ilmoitusaineisto toimitus sihteerille
30.7.2021

Aineisto vastaaville toimittajille
30.7.2021

Aineisto toimitus sihteerille
6.8.2021

Lehti ilmestyy vkolla 38.

Tietosuojaseloste

Lehden tietosuojaseloste

Uutta Extranetissä

Extranetistä löydät nyt myös viimeisimmän lehden pdf:n!

Tacillan Giancarlo, "Carlo"

Julkaistu Snautseri-Pinseri-lehdessä 3/2002


© Heli Leppinen

carlo2.jpgIhanin yhteinen reissunne?

Päällimmäisenä mieleen tulee parin kesän takainen vaellusreissumme käsivarren Lappiin. Viikon aikana maisema vaihtui suosta tunturiin ja kivikoista joen ylityksiin. Carlo selvisi reissusta omistajaansa vähäisemmin ponnistuksin, vaikka keksi kävelemisen lisäksi monenlaista aktiviteettia. Carlo uskaltautui pulikoimaan hyisen kylmiin tunturipuroihin ja voi sitä riemua, kun parin päivän tauon jälkeen vastaan tuli ihmisiä. Ei Carloakaan illalla tarvinnut houkutella telttaan nukkumaan. Ainoa konflikti matkan aikana aiheutui siitä, nukkuiko telttapatjalla minä vai Carlo. Lopulta kapealla patjalla taisi nukkua vierekkäin kaksi väsynyttä vaeltajaa.

Koirasi vahvuudet?

Ulkonäön puolesta Carlon vahvuuksia ovat ryhdikäs olemus, hyvä karva ja sopiva koko. Kauniista päästään Carlo saa kehuja. Klisee, että kokonaisuus ratkaisee, pitää kai Carlonkin kohdalla paikkansa. Usein näyttelyarvostelussa lukee, että kyseessä on hyvä perussnautseri. Makuja on kuitenkin monia, eli ulkonäköä tärkeämpää on, että Carlo on ollut terve koira. Luonne on Carlon vahvuus ja samalla ehkä hienoinen heikkous. Carlo on avoin, peloton ja loputtoman energinen ja toisaalta taas äärimmäinen jästipää. Nämä ominaisuudet tekevät siitä ainutlaatuisen, vaikkakaan ei aina maailman helpointa koiraa.

Koirasi motivointikeino nro 1?

Aiemmin jo totesin, että Carlo on loputtoman energinen eikä sen kanssa juuri ole tarvinnut miettiä motivointikeinoja. Kun hihnan ottaa seinästä, Carlo on motivoitunut tekemään kaikkea, mitä omistaja vaan jaksaa. Suurempi kysymys meillä on ollut, miten Carloa saa hillittyä. Energisyyden purkuun löytyi viime talvena uusi tehokas tapa. Valjakkohiihto tai oikealta nimeltään koirahiihto on Carlon uusin aluevaltaus. Siinä nopeus, vahvuus ja sitkeys pääsevät arvoonsa ja kerrankin koiran saa väsymään. Harjoituksissa Carlo on yllättänyt monia ja ehkäpä ensi talvena se nähdään jo kilpailuissakin.


Julkaistu Snautseri-Pinseri-lehdessä 3/2007:

© Kysymykset laati Tuula Lalli.

Kerro lyhyesti itsestäsi ja koiraharrastushistoriastasi. Kuinka innostuit koiraharrastuksen aloittamisen Carlon kanssa?

Olen Heli Riissanen, 28-vuotias verotuskysymyksiin suuntautunut juristi Turusta. Perheeseeni kuuluu aviomies Timo, snautseripojat Carlo ja Luca (Tacillan Lucky Luciano) sekä Falk-hevonen.

Carlo on ensimmäinen oma koirani. Vanhempani eivät antaneet ottaa koiraa sitkeistä yrityksistä huolimatta. Carlon hankin pikaisesti omaan asuntoon muuttamisen jälkeen. Carlo on ollut opettavainen ja välillä haastavakin koira, jonka kanssa on tapahtunut paljon. Luca taas on ollut äärettömän kiltti ja vaivaton "pikkuveli" Carlolle.

Harrastelimme aluksi monia lajeja Carlon kanssa lähinnä satunnaisesti. Carlon ollessa noin kolmevuotias innostuin käymään tottelevaisuuskentällä säännöllisesti. Myös haku- ja valjakkohiihtoharrastus aloitettiin Carlon ollessa vähän vanhempi. Koiraharrastusten aloittamiseen vaikutti Carlon ilmeinen innostus harrastuksista, mukavat koiratreeniporukat sekä oma innostus oppia enemmän koirankoulutuksesta.

Millainen harrastuskoira Carlo on? Carlon vahvuudet/vaikeudet harrastuskoirana?

Carlo on harrastuskoira minun makuuni. Carlolla on aina motivaatio ja työmoraali kohdallaan. Se ei ole liian pehmeä, vaan kestää paljon virheitä ohjaajalta. Carlolla on suuri taistelutahto, mikä helpottaa kouluttamista huomattavasti. Haasteena Carlon koulutuksessa on ollut sen vilkkaus. Se on loputon sähläri, jolle sattuu ja tapahtuu. Varsinkin nuorempana keskittymiskyky ei ollut paras mahdollinen. Itse olen tehnyt koulutuksessa sen virheen, etten ole tehnyt pohjatyötä monissa asioissa riittävän hyvin, vaan edennyt liian nopeasti ja opettanut asioita sinne päin.

Mieleenpainuvimmat tapahtumat (hauskat ja mokat) sinun ja Carlon harrastustaipaleella?

Hakuharjoituksissa on hauskoja tapahtumia sattunut useinkin. Kerran hakuharjoituksissa Carlo löysi makaavan maalimiehen moitteettomasti, mutta haukkuilmaisun sijaan ottikin hölmistyneen maalimiehen lippalakin suuhunsa ja tuli täyttä vauhtia keskilinjalle esittelemään löytöään minulle.

Yhdet valjakkohiihtokilpailut on jäänyt epäonnisina mieleen. Carlo onnistui jostain syystä juuri lähtöhetkellä vapauttamaan itsensä valjaista ja siitä yllättyneenä lähti juoksentelemaan ympäri kilpailualuetta, kun ajanotto jo alkoi. Koira saatiin lopulta pyydystettyä kiinni ja matka alkoi. Lieneekö karkailu vai Turun lumettoman talven jälkeinen harjoittelemattomuus vaikuttaneet kuntoon niin, että viimeiset kilometrit maaliin Carlo lönkötteli mitään kiirettä pitämättä.

Carlo on menestynyt myös näyttelypuolelle, kuinka pidät Carlon harrastuskuntoa yllä ja kuinka rentoudutte?

Timo on meidän perheessä koirien kuntohuoltaja ja ottaa Carlon usein mukaan juoksu- ja suunnistuslenkeille. Rentoutumiskeinoina meillä on pitkät metsälenkit sekä mökkireissut, jolloin remmit saa jättää kotiin. Carlo rakastaa myös uimista, vaikka sen uimatekniikka on uskomattoman huono. Carlo tykkää toisaalta myös näyttelypäivistä; aina on kivaa, kun on ihmisiä ympärillä ja saa paljon huomiota.

Millainen koira snautseri on mielestäsi harrastuskoirana?

Snautseri on mielestäni hyvä, monipuolinen harrastuskoira, jonka kanssa voi harrastaa useimpia lajeja. Palveluskoirapuolella varsinkin maastolajeissa snautserit ovat usein taitavia ja mukavia koulutettavia. Tosikoille tai erittäin tavoitteellisille harrastajille en snautseria harrastuskoiraksi suosittelisi. Monen muun rotuisen koiran kanssa pärjää huomattavasti varmemmin/helpommin korkeimmilla tasoilla. Snautsereiden luonteet vaihtelevat paljon ja toisesta on harrastuskoiraksi paljon paremmin kuin toisesta. Suomalaiset snautserikasvattajat ovat kokonaisuudessaan tehneet hyvää työtä. Pääasia, että suomalaiset snautserit ovat hyvin yhteiskuntakelpoisia. Arkoja tai muuten ongelmallisen luonteisia snautsereita näkee harvoin. Hihnan toisesta päästä meitä ongelmallisen luonteisia voi sitten tavatakin useammin =)

Mikä on parasta tokossa ja Pk:ssa kilpailemisessa?

Haku on meille rakkain harrastus. Siinä on parasta yhdessä treenaaminen ja lajin haasteellisuus. Myös se motivoi, kun näkee koiran suuren innon joka kerta, kun hakureppu kaivetaan esiin. Kilpailuissa on se hyvä puoli, että harjoittelumotivaatio kasvaa niiden kautta. PK- ja toko-kilpailuissa on sekin positiivinen puoli, ettei niissä useinkaan koeta kilpailtavan toisia vastaan, vaan yritetään saavuttaa omia tavoitteita. Muilta kilpailijoilta saakin kannustusta suoritukseen. En ole kovin kilpailuhenkinen koiraharrastuksissa. Hevosurheilu vie tällä hetkellä niin paljon aikaani, etten tiedä, tulemmeko Carlon kanssa vielä kilpailemaan jommassakummassa lajissa. Carlo on onneksi vielä nyt veteraani-iässäkin hyväkuntoinen ja innostunut harrastuskaveri.

Kuinka innostaisit uusia harrastajia toko- ja PK-harrastuksen pariin? Anna muutama rohkaiseva sana kilpailuharrastuksesta tauko pitäville.

Toko ja PK-harrastukset ovat mukavaa puuhaa sekä koirille että ohjaajille. Varsinkin maastolajit ovat koirien mielestä huippuhauskoja. Myös tottelevaisuusharjoittelusta saa hauskaa, kun harjoittelun pitää monipuolisena. Koiran tottelevaisuuskoulutus helpottaa myös arkielämän tilanteita. Kun koiran kanssa on harjoitellut, kannattaa mennä rohkeasti kokeisiin. Epäonnistumisia tulee kaikille eikä niitä kannata miettiä. Kun snautserin kanssa saavuttaa tuloksia, ohjaaja voi aina olla ylpeä itsestään.

Jotain mitä haluat vielä sanoa?

Meillä on erittäin mukava, lähes ympäri Suomea tulevista harrastajista koostuva snautseriporukka, jonka kanssa pidetään ikimuistoisia hakuleirejä. Porukassa on useita hyviä hakukoiria ja taitavia ohjaajia. Terveiset koko porukalle ja tervemenoa kokeisiin. Lokakuun leirillä taas nähdään.

FIN & S & EST MVA, ESTV-02 TACILLAN GIANCARLO, "Carlo"
synt. 14.4.1999
kasv. Anu Katila, Jukaja - om. Heli Leppinen