Toimitussihteeri

Anne itäsaari
Krakantie 6 b 38
01510 Vantaa
P. 0407210978
Snautseri-Pinseri-lehti
toimitus.snapilehti@gmail.com

Seuraava lehti 3/2021

Ilmoitusaineisto toimitus sihteerille
30.7.2021

Aineisto vastaaville toimittajille
30.7.2021

Aineisto toimitus sihteerille
6.8.2021

Lehti ilmestyy vkolla 38.

Tietosuojaseloste

Lehden tietosuojaseloste

Uutta Extranetissä

Extranetistä löydät nyt myös viimeisimmän lehden pdf:n!

Filmur Deimos, "Eetu"

Julkaistu Snautseri-Pinseri-lehdessä 3/2005


© Merja Suutari

eetu.jpgVuoden 2004 agility-snautseri on Filmur Deimos eli Eetu, joka kisaa maksi 3-luokassa.

Eetu lienee Suomen nopeimpia snautsereita vai kuinka?

Löytyy niitä nopeampiakin, mutta vauhdin kasvaessa usein myös virheet lisääntyvät (meillä varsinkin kontaktivirheet).

Mikä sai sinut valitsemaan juuri agilityn lajiksenne?

Harrastin edellisen koirani kanssa agilityä, ja Eetu tietysti seurasi mukana heti pienestä pennusta alkaen. Agility on monipuolinen harrastus. Joutuu käyttämään sekä päätään että jalkojaan. Agilityssä saa valtavasti uusia samanhenkisiä ystäviä.

Miten ja kuinka paljon treenaatte Eetun kanssa?

Käymme kerran viikossa Turun Seudun Agilityurheilijat ry:n treeneissä. Tsaulle valmistui vajaa vuosi sitten upea harjoitushalli, joten nyt kyllä kelpaa talvellakin treenailla. Meillä on ollut suunnilleen sama (aivan mahtava) treeniporukka jo monta vuotta ja kouluttajanamme on uurastanut Asko Jokinen.

Minkälaisilla radoilla Eetu tekee parhaat tuloksensa?

Parhaiten ovat onnistuneet hankalan oloiset tai ainakin mutkikkaat radat, joissa on oltava koko ajan tarkkana. Mitä enemmän pystyy ohjaamaan edestä sitä parempi.

Eetu tekee ihan omia ratavalintoja jos ohjaaja jää taakse huitomaan tai kuvittelee jotain kohtaa helpoksi ja ohjaa vaan sinnepäin.

Miten Eetu viettää vapaa-aikaansa?

Agilityn lisäksi harjoitellaan vaihtelevalla ahkeruudella tokoa ja joskus tehdään pieni jälki metsään. Tyttäreni (8 v) treenailee lisäksi Eetun kanssa omia juttujaan.

Mikä on ollut agility-uranne tähtihetki?

2003 snautserimestaruus ja Emon muistomaljan voitto olivat hienoja kokemuksia ja osallistumisoikeus tämän vuoden SM-kisoihin ainoana (?) snautserina oli kova juttu, vaikkei tuloksella juuri voikaan kehua.

Eetun parhaat puolet?

Eetu on hyväntuulinen ja innokas touhuamaan kaikkea, mutta kuitenkin se osaa myös rauhoittua. Se rakastaa kaikkia ihmisiä ja on ystävällinen muille koirille. Sen kanssa on helppo mennä minne vaan.

Entä onko jotain ikäviä puolia?

Vuosi sitten suurin ongelma oli tytöt. Eetun kuulolaite napsahti pois päältä heti, kun lähistöllä oli tyttöjä (suuret ja pienet snautseritytöt eritoten). Alkuvuodesta Eetu kastroitiin ja sen jälkeen se on käyttäytynyt suurin piirtein kuten normaalit urokset (nuuskii ja merkkailee, muttei taukoamatta). Samalla Eetu sai aimo annoksen lisää taistelutahtoa (patukalla palkkaamista ei voinut aikaisemmin edes ajatella) ja vauhti parani huomattavasti. Nopeus tosin lisäsi kontaktiongelmia.

Tyttöjen jälkeen hankalinta on ollut eräänlainen pehmeys. Kontakteilla Eetu loikkaa varmasti, jos ohjaaja on sen mielestä vähänkin uhkaava. Tottelevaisuuskoulutuksessa ei voi pahemmin kieltoja käyttää koska Eetun into sammuu heti ja siitä tulee epävarma. Lisäksi se vielä muistaa sen ainakin seuraavat kolmekymmentä kertaa.

Mitä neuvoja antaisit aloitteleville agilityn harrastajille?

Onneksi olkoon: olet valinnut lajin, joka vie mukanaan. Huumoria mukaan ja avoimin mielin uutta oppimaan.

Harjoittelussa ei kannata ahnehtia liikaa yhdellä kertaa, vaan lopettaa, kun se on hauskinta. Silloin koiralle jää into päälle seuraavaa kertaa varten.

Kontaktiesteet alusta alkaen ehdottoman varmoiksi, virheitä on myöhemmin vaikea korjata. Opetustapoja eri esteille on monia, kysele ja kuulostele mikä sopisi juuri sinun koirallesi.

FILMUR DEIMOS, "Eetu", syntynyt 18.7.2000
kasvattaja Leena Hakala, omistaja Merja Suutari