Toimitussihteeri

Anne itäsaari
Krakantie 6 b 38
01510 Vantaa
P. 0407210978
Snautseri-Pinseri-lehti
toimitus.snapilehti@gmail.com

Seuraava lehti 3/2021

Ilmoitusaineisto toimitus sihteerille
30.7.2021

Aineisto vastaaville toimittajille
30.7.2021

Aineisto toimitus sihteerille
6.8.2021

Lehti ilmestyy vkolla 38.

Tietosuojaseloste

Lehden tietosuojaseloste

Uutta Extranetissä

Extranetistä löydät nyt myös viimeisimmän lehden pdf:n!

Chivas Grand Calvera, "Janku"

Julkaistu Snautseri-Pinseri-lehdessä 2/2008


© Anne Mäkimaa, kuva Sini Lindroos

janku.jpgChivas Grand Calvera eli Janku nousi Vuoden Snautseri -kisassa pippuri&suola-urosten voittajaksi huikealla pistemäärällä. Näin Anne kertoo koirastaan:

Chivas Grand Calvera, kotoisammin Janku, saapui yllättäen nopealla varoitusajalla Suomeen lähes 7 kk iässä. Kotimaassaan Tsekin Tasavallassa ei ollut typistämättömälle kovin kysyntää... Silloin sitä tarjottiin Suomeen. Sitä ei kukaan olisi silloin osannut arvata, mihin kyseinen yksilö vielä yltäisikään.

Janku elää lähes tavanomaista koiranelämää Heinolassa. Kaverina on myös snautseriuros Ergi, Eipä's Comme. Molempien kanssa harrastetaan mm. agilityä, tokoa ja näyttelykehiä. Jankun ollessa tullessaan jo reilu puolivuotias, piti heti aloittaa tavoille opettaminen. Mieleen on jäänyt, kun noudin koiraa Lahdesta, ei ollut mitään tietoa, millainen otus sieltä tulee... Mutta niin vaan autosta hyppäsi reipas koira, tervehti ensin Ergiä, ja sitten lähdettiin meille. Janku oli ilmeisesti asunut kenneltiloissa, koska asunto herätti suurta ihmetystä ja varsinkin TV. Että voikin snautserin pää kääntyä niin sivulle.

Alkujaan näyttelyyn minut sai vuonna 1995 ensimmäisen snautserini kasvattaja Eila Kettunen. Koiran esittämisen saloihin minut luotsasi kasvattajan ohella hänen tyttärensä Päivi. Niillä eväillä on aika pitkälle päästy, joten suuret kiitokset heille!!! Janku oli tuskin suomen kieleen tottunut, kun arvelin, jos Messariin. Sieltä lähti Jankun ura käyntiin.

Kotona poika on rauhallinen, toisinaan snautserimaisen vilkas, erittäin huumorintajuinen kepposineen, huomionhakuinenkin tunkien väkisin syliin sohvalle... Vieraat ottaa avosylin vastaan. Jankun vahvuudeksi tulee ensimmäiseksi mieleen vahva, ystävällinen luonne, ei kuitenkaan niin kova, että koulutus olisi työlästä. Kuitenkin vaatii jämäkän otteen ja sovituista asioista kiinni pitämisen. Temperamenttia ja toimintakykyä löytyy. Heikkoutena lienee se, että kiihtyy koulutuksissa, jollei ohjaaja ole ajoissa käskyttämässä ja ohjaamassa. Niin kummanhan heikkous se olikaan...

Janku tykkää vetää lapsia talvitapahtumissa ja käydä tervehtimässä hoitopaikoissa sairaita ihmisiä. TOKOn liikkeet Janku oppii nopeasti, mutta aina niitä ei kokeessa huvita tehdä... Mieleenpainuva oli yksi toukokuinen kisa kotikentällä, ja ensimmäinen todellinen hellepäivä. Paikkana oli vanha ravirata, jossa ei ollut varjoa missään... paitsi kehäsihteerin teltassa... Janku fiksuna koirana tietenkin katsoi viisaammaksi mennä sinne jäähdyttelemään kuin helteessä juosta... Muutama liike toisensa jälkeen se toistui. Nyt treenataan AVO-liikkeitä. BH-kokeen ja luonnetestin Janku on läpäissyt. Agissa jäi ura kesken pari vuotta sitten ohjaajan vajavaisen kunnon vuoksi. Kuitenkin opit ovat jääneet pojan mieleen, koska kun nyt kokeilimme muutamien treenien jälkeen, saimme nollatuloksen sijoittuen toiseksi. Janku kisaa maxi 1 -luokassa ja kasassa on kaksi nollaa. Motivointikeino nro 1 lienee Jankulla broileripyörykkä...

Näyttelykehistä Janku tunnetaan varmaan parhaiten. On melkoinen muutos Jankussa, millainen villiviikari se toisinaan kotona on, ja kun mennään kehään, niin sitten esiinnytään viimeisen päälle, yleensä... Toinen lukunsa on se, kun päättää näyttää oman tahtonsa. Siinä ei sitten auta mikään...

Kun Janku tuntui pärjäävän kotimaassa, niin vuonna 2005 heräsi ajatus, että josko lähtisi samalla reissuun ja näyttelyyn. Kohde, josta aloitimme, oli EUV-05 Itävallassa, Tullnissa. Pari päivää nähtävyyksiä ja viimeisenä kehä. Tuomarina oli rodun erikoistuomari Jeanette Seltz. Oli siinä sulattelemista, kun Janku oli PU ja vielä ROP. Ryhmäkehään juostiin suoraan rotukehästä ja kartan mukaan suunnistus oikeaan halliin. Ja puuttui sitten lappunen, jolla todistaa ROP, kun ei kansiota ehtinyt avata. Onneksi puhumalla selvittiin mukaan kisaan. Tuloksena RYP 2!!!! Oli siinä suurta urheilujuhlan tuntua. Ei tuntunut muutaman vuorokauden kotimatka bussilla miltään.

Toinen suuremman luokan menestys oli seuraavana vuonna Puolassa MV-06 näyttelyssä. Mukana jälleen suuri määrä p&s-snautsereita, n. 156 kpl. Ja ROP sielläkin! Nämä tilanteet, kun kehästä tulee, ovat hyvin liikuttavia ja ikimuistoisia. Tutut ja tuntemattomat kapsahtavat kaulaan, ja jostain tuodaan jo shampanjaa. Jotenkin Janku tuntuu tietävän arvonsa ja miten tärkeissä paikoissa tulee olla. Lisäksi Janku on käynyt Ruotsissa, Norjassa, Eestissä ja Romaniassa saaden sertin ja valioitunut.

Toista Jankun kaltaista monilahjakkuutta tuskin käsiin enää tulee, on se sellainen kaveri! Poika täytti juuri 5, eli snautseri, varsinkin harrastuskoirana parhaassa iässä!!!

V-04 FIN MVA EUV-05 V-05 EST MVA S MVA MV-06 PL & PZV-06 KANS MVA V-06 ROM MVA N MVA CHIVAS GRAND CALVERA
synt. 2.4.2003
kasv. Denisa & Milos Havelkovi, Tsekin Tasavalta - om. Anne Mäkimaa