Toimitussihteeri

Anne itäsaari
Krakantie 6 b 38
01510 Vantaa
P. 0407210978
Snautseri-Pinseri-lehti
toimitus.snapilehti@gmail.com

Seuraava lehti 3/2021

Ilmoitusaineisto toimitus sihteerille
30.7.2021

Aineisto vastaaville toimittajille
30.7.2021

Aineisto toimitus sihteerille
6.8.2021

Lehti ilmestyy vkolla 38.

Tietosuojaseloste

Lehden tietosuojaseloste

Uutta Extranetissä

Extranetistä löydät nyt myös viimeisimmän lehden pdf:n!

Wanhan Purolan, Martina Cittová-Kontu

Julkaistu Snautseri-Pinseri-lehdessä 2/2007


© Martina Cittová-Kontu, haastatteli Leila Komulainen

martina.jpgVuoden snautserikisan mustien urosten kakkossijaan ylsi hienosti Kennel Wanhan Purolan uros, Vivaldi Black Grand Calvera kutsumanimeltään "Jerry". Mustien narttujen pronssisijan vei saman kennelin Calamity Jane eli tuttujen kesken "Midi". Kennelin omistaa Martina Cittová-Kontu.

Martina, kerro muutamalla sanalla itsestäsi: kuka olet ja mitä teet elääksesi?

Olen Tsekissä syntynyt, melkein 38-vuotias eläinlääkäri. Snautsereihin retkahdin jo 22 vuotta sitten.

Snautserisi ovat pärjänneet hienosti myös kv. kehissä. Mikä on tämän menestyksen salaisuus?

Ei ole mitään salaisuuksia, se on vain säkä olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Snautserin tekee turkki, eli se voi olla trimmattu enemmän tai vähemmän edukseen. Menestykseen vaikuttaa aika paljon myös se, miten koira kehässä esiintyy. En ole huipputrimmaaja enkä -esittäjä, säkää se tosiaan on. Ja kauneus on katsojan silmissä...

Mikä mustissa snautsereissa viehättää sinua?

Huumoritaju, temperamentti, ihmisrakkaus, ulkonäkö...

Minkälainen on ihannesnautserisi?

Ihannesnautserini on lyhyt, hyvin kulmautunut, sulavasti liikkuva, pitkäpäinen, tummasilmäinen, karkeakarvainen. Värin täytyy olla pikimusta vielä 6-vuotiaana. Sitten on jo sallittua pikkuhiljaa harmaantua...

Mikä snautserien kasvattamisessa on mielestäsi parasta?

Kasvattamisessa on parasta se, että rikastuu monella hyvällä ystävällä. Joidenkin kanssa jaksaa kasvattaa puhelinlaskua päivittäin.

Entä mitkä ovat niitä ikäviä puolia?

Tosi ikävä on kuulla, jos joku kasvateista sairastaa ikävää tautia. Näitä on kasvateissani ollut 4 kpl. Yritän auttaa miten vain suinkin pystyn. Kuitenkin pistää sydämessä. Onneksi näiden koirien omistajat rakastavat lemmikkejään kovasti ja hoitavat ne hyvin, eikä ystävyytemme kanssa ole kärsinyt.

Mikä on ollut "snautseriurasi" tähtihetki?

Tähtihetkiä on päivittäin: nähdä miten epelit nauttivat elämästä ja vapaudesta. Merkittäviä tähtihetkeä on kaksi: 1990, kun ensimmäisen snautserini kanssa "melkein" voitimme Tsekin agility-mestaruuden. Koira tosin hylättiin maalissa, koska se juoksi maalikepin väärinpäin, mutta aikamme oli nopein ja rata muuten virheetön. Kaikki ihmettelivät, miksi kiitän koiraa ja kehun taivaaseen asti, emmehän me voittaneet. Minun mokahan se oli, koira teki upean suorituksen. Toinen tähtihetki oli 2004 vuonna ISPU VSP Jerryllä. En ikimaailmassa olisi uskonut, että voisimme pärjätä näin hyvin!

Elämäsi snautseri(t)?

Elämäni snautsereita ovat kaikki snautserini. Ensimmäinen, Alex od Cerneho lva opetti rakastamaan ja ymmärtämään snautsereita. Future on syntynyt samana päivänä 12 vuotta myöhemmin ja on luonteeltaan aivan samanlainen. Jerry on herttainen syliin tunkeilija. Jokainen heistä jättää jälkeensä sydämeen.

Mitä tavoitteita asetat kasvatustyöllesi tästä eteenpäin?

Toivon, että snautserini säilyisivät terveenä. Haluan siis panostaa terveyteen, mutta haluan myös, että snautserini olisivat snautserien näköisiä. Jalostuspohjan laajentaminen kuulostaisi hyvältä, mutta aika rankka suunnitelma se taitaa olla.

Eläinlääkärinä olet varmasti antanut ruokinta ja hoito-ohjeita ensimmäistä kertaa pentuja teettäville koiran omistajille. Parhaat vinkkisi snautseri-pinseriväelle?

Mitä tulee tiineen nartun hoidosta, nartun pitäisi saada liikkua normaalisti laskettuun aikaan saakka, jotta hyvää kunto säilyisi. Monesti kasvattajat kysyvät, pitääkö lisätä ruokavalioon kalkkia. Ei missään nimessä, hyvänlaatuinen penturuoka toisella tiineyden puoliskolla riittää vallan hyvin. Itse alan totutella pentuja kiinteään ruokaan jo kolmannella ikäviikolla. Huono puoli siinä on, että narttu ei välttämättä siivoa enää jälkeläistensä sotkuja niin hyvin. Hyvä puoli on se, että nartun imettäminen ei väsytä enää niin paljon. Nartuillani on ollut aika isot pentueet. Toki eri asia on pienillä pentueilla. Maalaisjärkeä kannattaa käyttää. En ole niin uskollinen vain yhdelle ruokamerkille ja siksi annan kasvateilleni mukaan ainakin ne ruokamerkit, joista voin olla varma, että ovat hyvin saatavilla ja ovat laadukkaita:Hill's, Royal Canine, Specific.

Parhaat turkinhoitovinkit?

Niitä on monta eri tilanteisiin. Koska myös trimmaan sekä omia kasvattejani, mutta myös muita: suursnautsereita ja käppänöitä, antaisin vinkiksi neuvon: opettakaa snautserinne karvakäsittelyyn heti pennusta lähtien. Omistaja voi opetella harjaamaan pohjavillan trimmausveitsellä, jolloin pentu oppii käsittelyyn. Näin karvasta ei myöskään tule niin ylipitkää eikä liian tuuheaa ja se on helpompi nyppiä. Kaikesta ikävintä on nyppiä pentu, jonka karva annetaan räjähtää 1-vuotiaaksi asti ja sitten ihmetellään...

Kennel Wanhan Purolan
Martina Cittova-Kontu
Purolantie 34, 80260 Kulho
p. 050 367 5239
kotisivu