Toimitussihteeri

Anne itäsaari
Krakantie 6 b 38
01510 Vantaa
P. 0407210978
Snautseri-Pinseri-lehti
toimitus.snapilehti@gmail.com

Seuraava lehti 3/2021

Ilmoitusaineisto toimitus sihteerille
30.7.2021

Aineisto vastaaville toimittajille
30.7.2021

Aineisto toimitus sihteerille
6.8.2021

Lehti ilmestyy vkolla 38.

Tietosuojaseloste

Lehden tietosuojaseloste

Uutta Extranetissä

Extranetistä löydät nyt myös viimeisimmän lehden pdf:n!

Mihan, Saimi & Ahti Nieminen

Julkaistu Snautseri-Pinseri-lehdessä 2/2006


© Saimi Nieminen, haastatteli Leila Komulainen

mihan1.jpgMihan Agni BIS1 erkkarissa. Kuvassa myös Saimi & Ahti.

Mihan kennel on Suomen vanhimpia edelleen toimivista kenneleistä. Sen omistajat Saimi ja Ahti Nieminen ovat sanalla sanoen eläviä legendoja. Vuosien saatossa Mihan-snautserit ovat olleet voitokkaita sekä meillä että muualla. Mihan kennel on saanut vuoden kasvattajan tittelin useamman kerran, ja Mihan snautserien meriitit näkyvät vuoden snautserikilpailun tuloksissa useassa luokassa. Mihan kennel tunnetaan maailmalla hyvin. Vuosien työ on tuottanut mahtavia tuloksia.

Tutustuin Saimi Niemiseen parisen vuotta sitten matkallamme Moskovan kansainväliseen koiranäyttelyyn. Sillä kertaa Saimikin oli mukana lähinnä turistina. Matkalta jäi mieleeni eräs hauska tapaus, mikä kuvaa Saimi Niemisen persoonaa erinomaisesti:

Istuimme katselemassa P&S snautserikehää. Vieressä vuoroaan odotteli venäläinen veteraaniuros, jonka päätä sen emäntä viimeisteli saksilla. Saimin tarkkaa trimmaajan silmää jälki ei oikein miellyttänyt. Niinpä hän pyysi elekielellä saada sakset. Sitten hän muutamalla liikkeellä siisti koiran otsatukan ja parran. Omistajan aluksi kauhistunut ilme suli leveään hymyyn.

Mikä on Mihanin menestyksen salaisuus?

Meillä oli onni saada erinomainen kantanarttu Gurbits Dafne Ruotsista Curt ja Birgitta Cederskogilta. Olemme myös saaneet erinomaisia pennunostajia, jotka ovat avainasemassa Mihanin menestykseen. Parhaat ystävät, vauvasta vaariin ja todella hyvät handlerit, jotka ovat täydestä sydämestä aina mukana ja ottavat neuvoista, niin risuista kuin ruusuista opikseen.

Miksi olette valinneet nimenomaan P&S snautserit?

Ensin meillä oli Ahdin 30-vuotispäivälahja, kääpiösnautseri Verkkala Maskotti, vuodesta 1964, ja vuonna 1974 tuli snautseri Gurbits Dafne. No, valinta oli tämä: ne eivät kuorsaa ja tuoksuvat kuivalle heinälle, ja väri tuli siitä, että P&S värisiä koiria näkee harvemmin, ja ne näkyvät myös pimeässä, ovat leikkisiä ja aina valmiit säällä kuin säällä lähtemään mihin vain.

Minkälainen on ihannesnautserinne?

Olipa vaikea kysymys. Mihan Falzetti rakenteen, värin ja liikkeitten puolesta, jos vielä olisi paremmat korvat.

Mikä koirien kasvattamisessa on mielestänne parasta?

Kun olet suunnitellut kymmeniä sukutauluja ja miettinyt vaihtoehtoja ja sitten lopulta päättänyt, että tämä yhdistelmä voisi olla onnistunut. Sitten alkaa odotuksen aika ja välillä miettii, että tulikohan tehtyä oikea ratkaisu. Kun vihdoin pennut syntyvät ja niitä tarkastelet joka päivä, seuraat kehitystä, katselet kriittisin silmin, yhdessä mietimme, mitähän näistä tulee isona ja onko valintamme pennun ostajissa onnistunut. Tuleeko heistä meille uusia ystäviä ja perheemme jäseniä ja pidämmekö yhteyttä kaikki nämä kymmenet vuodet. Monella on jo neljäs vuosikymmen meidän snautsereita. Tämä on parasta mielestämme, olemme eläneet yhdessä ilot ja surut.

Entä onko joitakin ikäviä puolia?

No, kun on kurakelit ja peset 220 tassua päivittäin ja 160 viikonloppuisin (silloin on arkipäivähoitolaiset kotona) ja kuuraat mattoja ja lattioita. Mutta meillä on periaate, me emme asu koirien kanssa, vaan koirat asuvat meidän kanssa ja siinä on vinha ero.

Mitkä on ollut "snautseriuranne" tähtihetki?

Tähtihetkiä on aika monta. Kun Skansen's Faenrik oli vuoden koira ja juoksi musiikin soidessa hakemaan voittoaan, Mihan Yrjöhenrikinpoika vuoden veteraani. Vuoden Kasvattaja 1986 kaikista roduista Vuoden Jalostuskoira Skansen's Faenrik kaikista roduista Skansen's Faenrikin paras jälkeläisluokka Stora Stockholmissa ja Champion of Champion-juhla Grandissa Tukholmassa. Tähtihetkiä ovat olleet myös ne näyttelyt, joissa kasvattimme ovat olleet voitokkaita.

Elämänne snautseri(t)?

Gurbits Dafne, erinomainen periyttäjä ja kennelimme kantanarttu, upealuonteinen Skansen's Faenrik, Mihan Yrjöhenrikinpoika, Ykssantravaan, Mihan Falzetti, Golden Graffity Du Rippelsholz, joka oli luonteeltaan aivan mahtava ja suurenmoinen periyttäjä, Mihan Mandy viisain kaikista koiristamme.

Mitä tavoitteita asetatte kasvatustyöllenne tästä eteenpäin?

Tavoitteenamme on tietenkin se ihannesnautseri: avoin, ystävällinen, lapsirakas, terve, hyvänvärinen, ihannekokoinen. On myös harkittava tarkkaan, vieläkö jaksaa itse, vai saako nämä nuoret innostumaan ja ottamaan vastuuta. Toivoisimme kasvatustyöllemme ehkä jatkajan, jolla on sydäntä ja taitoa kuulla ja kuunnella niitä uusia pennunostajia, tehdä järkeviä ratkaisuja eikä laskea tunteja ja kilometrejä, mitä vuosien saatossa tulee.

Kennel Mihan
Saimi & Ahti Nieminen
Suutalantie 49, 06100 Porvoo
p. 040 505 1933
kotisivu

Raili Kärkkäinen
Mäkikuja 3, 90450 Kempele
p. 040 594 2064