Toimitussihteeri

Anne itäsaari
Krakantie 6 b 38
01510 Vantaa
P. 0407210978
Snautseri-Pinseri-lehti
toimitus.snapilehti@gmail.com

Seuraava lehti 3/2021

Ilmoitusaineisto toimitus sihteerille
30.7.2021

Aineisto vastaaville toimittajille
30.7.2021

Aineisto toimitus sihteerille
6.8.2021

Lehti ilmestyy vkolla 38.

Tietosuojaseloste

Lehden tietosuojaseloste

Uutta Extranetissä

Extranetistä löydät nyt myös viimeisimmän lehden pdf:n!

Windläufer, Liisa Lehtonen

Julkaistu Snautseri-Pinseri-lehdessä 4/2010


© Liisa Lehtonen

windlaufer.jpgKuinka koiraharrastuksesi alkoi? Miten päädyit juuri pinseriin?

Olen aina pitänyt koirista. Koiran hankkiminen aktualisoitui kuitenkin vasta, kun nuorin tyttäreni Pilvi halusi koiran. Monista mahdollisista roduista valinta kohdistui pinseriin siksi, että se on "pelkkä koira". Koiran kokoinen ja koiran näköinen. Se on tyylikäs ja selkeälinjainen, eikä sillä ole vaikeahoitoista turkkia. Lisäksi ajattelimme, että pinseri on iloinen, vilkas ja energinen.

Kuinka tulit aloittaneeksi kasvatustyön?

Koiran kasvattamiseen ei voi olla tutustumatta, kun on pitkään mukana rotuyhdistyksen toiminnassa. Siispä ajauduin vähitellen mukaan myös kasvatustyöhön, joka tarjosi yhden mahdollisuuden toimia rodun parhaaksi. Tunsin suurta huolta pinserin supistuvasta geeniperimästä ja ajattelin ainakin omalta osaltani toimia niin, että geenipooli ei enää kaventuisi. Pikemminkin toivoin voivani laajentaa sitä. Viimeksi mainittu on kuitenkin jäänyt toteutumatta, koska en ole elämäntilanteeni vuoksi voinut panostaa uusien koirien tuontiin.

Millainen on ihannepinserisi?

Kun hain kennelnimeä Windläufer (Tuulijuoksijat) ja hakemukseni käsiteltiin SSPK:ssa, joku totesi: "Ai, sinä aiot kasvattaa käyttölinjaisia koiria." Siinä sanoja osui juuri naulan kantaan. Ihannepinserini on reipas, iloinen, rohkea, toimintakykyinen ja luonteeltaan suhteellisen sosiaalinen. Lisäksi sen tulee olla ehdottomasti terve ja muistuttaa ulkonäöltään pinseriä.

Millaisia tavoitteita asetat kasvatuksellesi ja mistä olet saanut tukea?

Tavoitteenani on kasvattaa yllämainitunlaisia pinsereitä. En panosta ensisijaisesti ulkomuotoon, vaan juuri luonteeseen. Lisäksi haluan pitää mielessä monipuolisen geeniperimän. En mielelläni käytä kovin nuoria uroksia enkä yksilöitä, jotka ovat paljon käytetyistä linjoista.

Henkistä tukea aloittelija ei useinkaan saa oman ystäväpiirin ulkopuolelta, koetaanhan uusi tulokas monesti kilpailijaksi. Kaikki kokeneemmat kasvattajat ovat kuitenkin auliisti jakaneet osaamistaan. Siitä kiitos heille! Yhdistyksessä ja varsinkin sen jalostustoimikunnassa toimiminen ovat antaneet paljon tietoa ja näkemystä rodusta. Erityisen tärkeinä pidän lisäksi kaikkia niitä useiden eri tahojen järjestämiä koulutuksia, joihin olen osallistunut. Varsinkin aloittelevalle kasvattajalle niistä on auennut näköaloja jalostukseen ja koirankasvatukseen.

Tulevaisuuden suunnitelmasi rodun parissa?

Täytyy realistisesti todeta, että minun panokseni pinserirodun edistämisessä taitaa jäädä varsin vähäiseksi ja siksi nimike kasvattaja tuntuu kohdallani ylimitoitetulta. Enhän ole päässyt vielä kasvattamaan edes koirieni toista sukupolvea. Toivon kuitenkin voivani jatkaa kasvatustyötä pienimuotoisesti ainakin joitakin vuosia, niin että pääsen näkemään työni tuloksia. Tärkeänä kannustimena ovat tietysti itse pinserit sekä ihanat koiranomistajat, joihin koirien myötä olen voinut tutustua.

KENNEL WINDLÄUFER
Liisa Lehtonen
Ajomiehenkuja 4 H, 02940 Espoo
p. 050 581 5790
kotisivu