Toimitussihteeri

Anne itäsaari
Krakantie 6 b 38
01510 Vantaa
P. 0407210978
Snautseri-Pinseri-lehti
toimitus.snapilehti@gmail.com

Seuraava lehti 3/2021

Ilmoitusaineisto toimitus sihteerille
30.7.2021

Aineisto vastaaville toimittajille
30.7.2021

Aineisto toimitus sihteerille
6.8.2021

Lehti ilmestyy vkolla 38.

Tietosuojaseloste

Lehden tietosuojaseloste

Uutta Extranetissä

Extranetistä löydät nyt myös viimeisimmän lehden pdf:n!

New Limits, Heli Kätkä

Julkaistu Snautseri-Pinseri-lehdessä 3/2008


© Heli Kätkä

helikatka.jpgKerro vähän itsestäsi

Nimeni on Heli Kätkä (s. 1986) ja asun Keski-Pohjanmaalla Kaustisella. Perheeseeni kuuluvat avopuolisoni Joonas Virkkala (s. 1982) sekä rakkaat koiramme sekarotuinen Tessa, kääpiöpinserit Nelli & Tara ja sijoituksessa oleva kääpiöpinseri Sara. Asumme maalla paritalossa hyvien lenkkeilymaastojen läheisyydessä. Lähellämme sijaitsee myös tokokenttä, jossa käymme välillä harjoittelemassa. Enimmäkseen harrastamme koiriemme kanssa näyttelyitä. Kuulun Kaustisen koiraharrastajiin, Kennelliittoon ja kääpiöpinsereiden omaan rotuyhdistykseen. Olen suorittanut hyväksytysti Etelä-Pohjanmaan Kennelpiirin järjestämän kasvattajan peruskurssin v. 2006 sekä allekirjoittanut kasvattajasitoumuksen. Kennelnimeä hain heti kasvattajakurssin suoritettuani, mutta se tuli kielteisenä takaisin noin vuoden kuluttua. Nimivaihtoehtoni olivat kuulemma olleet liian lähellä jo olemassa olevia kennelnimiä. Uudet vaihtoehdot ovat mietinnän alla.

Omat koirasi ja miten tutustuit kääpiöpinseriin rotuna?

Olen aina rakastanut eläimiä. Minulla oli lapsena mm. jyrsijöitä ja kissoja. Haaveilin kuitenkin omasta koirasta. Muutettuani omilleni hankin ensimmäisen koirani sekarotuisen Tessan (s. 16.5.2002). Tessan ollessa 2-vuotias oli mielestämme sopiva aika ottaa sille kaveri. Selailimme koirakirjoja ja etsimme pientä, lyhytturkkista ja energistä koiraa. Kääpiöpinseriin törmäsin kuitenkin sattumalta, kun olin pikkusiskoni kanssa sirkuksessa. Areenalle asteli monta pientä koiraa, mutta erityisesti yksi kiinnitti huomioni. Punainen kääpiöpinseri nimeltään Ara oli minusta erittäin kaunis ja persoonallinen. Muut koirat tekivät temput juuri niin kuin niitä käskettiin, mutta Ara halusi enemmän huomiota ja teki temppuja toisen koiran vuorollakin. Kotiin päästyäni tunnistin rodun kääpiöpinseriksi ja siitä se sitten lähti.

Ensimmäinen kääpiöpinserini on Natashja "Nelli" (s. 17.3.2004). Nellin kasvattaja on Riitta Ukskoski Kaustiselta. Nelli on väriltään kauniin punainen. Luonnetta kuvaisin avoimeksi, rohkeaksi ja rauhalliseksi. Laumassamme se pyrkii pitämään muut koiramme "ruodussa". Nellillä on perustottelevaisuus hyvin hanskassa. Sen kanssa on ollut helppo harrastaa, koska se omaa miellyttämisen halua ja tekemisen intoa. Näyttelyistä on saaliina 10*ERI, 3*PN 2, PN 3, VARA-CACIB (vahvistetaan CACIBiksi) SERT, 3*VARA-SERT. Toiveissa olisi saada Nellistä Suomen muotovalio. Polvet 0/0 (1.3.2006) silmät OK (1.3.2006 & 18.2.2008) Jälkeläiset N-pentue (30.6.2006) ja O-pentue (27.2.2008).

Ensimmäisestä Nellin pentueesta jäi kotiin Natalie "Tara" (s. 30.6.2006). Tara on väriltään black&tan. Se on Nelliä paljon energisempi, iloinen hännänheiluttaja. Parhaiten sitä kuvaisi sana ilopilleri. Tara sopii laumaamme erinomaisesti, eikä haasta riitoja perheen muiden koirien kanssa. Sen kanssa harrastaminen oli aluksi vaikeampaa kuin Nellin kanssa. Olin tottunut siihen, että koira toimii kuin ajatus. Tara vaati kouluttajalta enemmän. Toko jäikin meiltä vähemmälle, ja tulemme keskittymään näyttelyihin. Taralla on näyttelyistä tuloksina 4*ERI (neljä luokkavoittoa). Kehissä ja kentällä jatkamme Taran "mammaloman" jälkeen. Polvet 0/0 silmät OK (20.3.2008) Jälkeläiset P-pentue (5.6.2008).

Miten ja koska kiinnostuit kasvattamisesta?

Ensimmäisen kääpiöpinserini Nellin myötä kiinnostus kasvattamiseen heräsi. Nellin osoittauduttua jalostuskelpoiseksi luonteen, terveyden ja ulkonäön osalta halusin sille jälkikasvua. Olin ollut jo pitempään yhteydessä kokkolalaiseen kääpiöpinserikasvattajaan Katja Koskiseen (kennel Crazy Cowboy's), joka neuvoi minua kasvatukseni alkutaipaleella.

Millainen on sinun mielestäsi ihanteellinen kääpiöpinseri?

Luonne: Ihannetta vastaava kääpiöpinseri on tasapainoinen, rohkea, temperamenttinen ja itsevarma. Se ei missään nimessä saa olla arka tai aggressiivinen. Se on myös valpas ja eloisa, mutta myös huumorintajuinen, iloinen ja leikkisä. Sellainen, jonka kanssa voi harrastaa monenlaista ja joka on monessa mukana.

Ulkomuoto: Kääpiöpinserin tulee olla olemukseltaan jalo, terverakenteinen, sopusuhtainen, liioittelematon ja kaiken kaikkiaan kompaktipaketti. Luuston pitää olla vahva, mutta ei liian raskas. Eturinnan pitää olla sopivasti kehittynyt ja ylälinjan hyvä, jonka tulee säilyä liikkeessä. Kääpiöpinserin pitää olla tasapainoisesti kulmautunut edestä ja takaa. Itseäni miellyttävät pystyt, oikein kiinnittyneet ja sopivan kokoiset korvat. Kallo-osan pitää olla pitkä, poimuton ja tasainen kuonon ylälinjan kanssa. Kääpiöpinserin koko on myös tärkeä eli sen on oltava rotumääritelmän mukainen. Sukupuolileiman tulee olla selvä. Liikkeet ovat myös tärkeät: ravin tulee olla maatavoittavaa ja sulavaa hyvällä askelpituudella. Kaunis/puhdas väritys tekee loppusilauksen.

Myöskään terveyttä ei tule unohtaa.

Kuinka monta pentuetta/pentua teillä on tähän mennessä syntynyt?

Meillä on tähän mennessä (2006-2008) syntynyt kolme pentuetta. Pentuja on yhteensä 11.

Ensimmäinen pentue syntyi 30.6.2006 emänä kantanarttuni Natashja "Nelli" ja isänä INT, FIN, S, N, DK, EST, LT CH, EUJV-00, PL, PZJV-00, LTUV-02, FinnSg Crazy Cowboy's Candyman "Vili". Pentueeseen syntyivät 2 black&tan narttua (Natalie "Tara" & Nikita "Effi") ja 1 ruskea narttu (Nerissa "Sani") sekä 2 ruskeaa urosta (Nikolai "Niksu" & Napoleon "Tauno"). Nelli oli pennuille hyvä emä ja on jättänyt jälkeläisiinsä hyvän luonteen. Neljällä viidestä pennusta on näyttelyistä laatumaininta erinomainen. Neljä pentua on käynyt silmä- ja polvitarkastuksessa ja jokainen on todettu terveeksi. Yhdeltä tarkastettiin myös kyynärät, lonkat ja sydän, jotka todettiin terveiksi. Kahdella nartulla, Taralla ja Effillä on jo omaa jälkikasvua.

Toinen Nellin pentue syntyi 27.2.2008,jonka isä on Crazy Cowboy's Russian Roulette "Valtteri". Pentueeseen syntyi vain yksi ruskea uros (OneAndOnly "Onni"). Onni oli luovutusikäisenä erittäin lupaava poika ulkonäöltään ja luonteeltaan. Minua harmittaakin, kun en voinut jättää sitä kotiin. Toivottavasti Onnin omistajilla heräisi innostus tuoda sitä näyttelyihin.

Kolmas pentue syntyi Nellin tytölle, Natalielle "Taralle" 5.6.2008. Pentueen isä on RUS JCH, RUS CH, MDA CH, SL CH Tavor Me Beit Hamaayan. Pentueeseen syntyi 4 black&tan narttua (Prettybaby "Wilma", Playgirl "Sara", Priscilla "Ramona", Paradise "Nasu") sekä 1 black&tan uros (Patriot "Paron"). Pentue on tällä hetkellä 7 viikkoa vanha ja pennut lähtevätkin kohta uusiin koteihinsa. Sara menee sijoituskotiin Kemiin kääpiöpinserikasvattajaystävälleni. Aika näyttää mitä näistä naperoista kasvaa.

Minkälaisia emoja omat narttusi ovat pennuilleen olleet?

Nelli on hoitanut pentunsa rakkaudella ja huolella. Se ei ensimmäisinä päivinä olisi halunnut jättää pentuja edes pissalla käynnin ajaksi. Nelli huolehti pentujen puhtaudesta, lämmön saannista ja imetyksestä hyvin. Se antoi meidän käsitellä pentuja jo heti alusta alkaen. Pentujen ollessa vanhempia myös pennunkatsojat olivat tervetulleita pentuja ihmettelemään. Nelli opetti pennuille koiralaumassa toimimista ja näytti välillä rajojakin. Se leikki pentujen kanssa ja vieroitti niitä imemisestä sopivassa iässä.

Tara nautti selvästi äitiydestä ja otti sen välillä "huumorillakin". Tara suostui häntä heiluen pissalle jo ensimmäisenä päivänä, mutta tarpeet tehtyään tuli kiire takaisin pentujen luokse. Se makasi usein selällään rennossa asennossa hymyntapainen kasvoillaan. Tara antoi myös todella hyvin käsitellä pentuja ja otti pentujenkatsojat hyvin vastaan. Se nautti leikkiä pentujen kanssa ja nyt viimeisinä viikkoina ennen luovutusta juoksi välillä niiden naskalihampaita karkuun.

Minkälaisia uroksia olet jalostukseen käyttämillesi nartuille valinnut?

Pentueeni täyttävät Kääpiöpinserit ry:n pentulistan kriteerit. Urosvalintaa tehdessäni kiinnitän huomiota luonteeseen, terveyteen, ulkonäköön ja sukutauluun. Uroksella täytyy olla terveet polvet & silmät ja mielellään myös näyttelytulos. Uroksen ei kuitenkaan tarvitse omata pitkää tittelirivistöä. Uroksen ja nartun tulee paikata toisiaan. Tutustun myös uroksen mahdolliseen aikaisempaan jälkeläisnäyttöön sekä sisaruksiin.

Millaisena olet kokenut urosvalinnan?

Sukujen tutkiminen ja sen miettiminen, mitä uroksen sukutausta tuo mukanaan, on haastavaa. Arvostankin urosten omistajien rehellisyyttä kertoa koiriensa hyvät ja huonot puolet. Nykyaikana netistä näkee paljon mm. urosten kuvia, terveystuloksia ja näyttelytuloksia, jotka antavat osviittaa. Aluksi käytin kahteen ensimmäiseen pentueeseen minulle tuttua sukua, mutta kolmannen pentueen kohdalla päätin ottaa riskin ja lähteä astuttamaan ulkomaille.

Onko kasvateillasi jo jälkikasvua?

Kahdella kasvatillani on jälkikasvua. Taralla (P-pentue) sekä siskollaan Effillä. Molemmille syntyi sama jakauma: neljä b&t narttua ja yksi b&t uros.

Millaisia haasteita olet näin kasvattamisen alkutaipaleella kohdannut?

Se on sinänsä aina haaste, että saa pennun ja sopivan perheen kohtaamaan toisensa. Siksi on omattava ihmistuntemusta, että oppii erottamaan useista pentukyselyistä ne, jotka sopivat kääpiöpinserin omistajaksi.

Mitkä taas ovat olleet niitä onnistumisen hetkiä?

Onnistumisen hetkiä on katsoa, kuinka rakastavasti emo hoivaa pentujaan. Sanat eivät riitä kertomaan sitä tunnetta, kun pennut avaavat silmänsä ensimmäistä kertaansa ja ottavat myöhemmin ensimmäiset askeleensa. Seuratessani pentujen kehitystä aina luovutusikään saakka ymmärrän miksi olen ryhtynyt kasvattajaksi. On myös ihana seurata, kun pennun tuleva omistaja ilmaisee avoimesti kiinnostuksensa ja huolenpitonsa pentua kohtaan. Tietysti olen ylpeä myös kasvattien menestyksestä kehissä ja kentillä. Tärkeintä on kuitenkin se, että kasvatistani on iloa omistajilleen.

Millaista tukea, apua ja neuvoja olet tähän asti saanut?

Olen saanut aina tarvittaessa apua ja tukea muilta kääpiöpinsereitä pidempään kasvattaneilta. Heidän tietotaitonsa on ollut korvaamatonta.

Onko teillä suunnitelmissa jo seuraava pentue?

Seuraava pentueemme (R-pentue) on suunnitelmissa kesällä 2009. Pentue tulee olemaan väriltään black&tan. Tämä pentue tulee olemaan Taran toinen. Edelliseen pentueeseen tulee siten olemaan väliä noin vuosi. Urosvalinta on vielä kesken.

Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia, haaveita sinulla on liittyen koiriisi ja kasvattamiseen noin yleisesti?

Suunnitelmissa olisi käydä näyttelyissä. Ja kuten jo aiemmin mainitsin, haaveena olisi saada Nellistä valio. Ehkäpä sitä joskus ulkomaillekin uskaltaisi mennä katsomaan, minkälaista näyttelytoiminta siellä on. Myös muutkin harrastusmahdollisuudet kiinnostavat mm. agilityä olisi hauska kokeilla. Pentueita tulee suunnitellusti ja harvakseltaan. Odotan innolla O ja P-pentueen kasvua. Erityisesti "pidän silmällä" sijoitustyttöäni Saraa.

Minkälaisia terveisiä haluat lähettää muille kasvattajille sekä kääpiöpinseri-ihmisille?

Antoisia hetkiä kaikille kasvattajille ja kääpiöpinsereiden omistajille sekä niistä vielä haaveileville! Erityisterveiset kasvattieni omistajille!

Kennel New Limit's
Heli Kätkä
Uutelantie 6, 69600 Kaustinen
puh. 044 570 0494
kotisivu