Toimitussihteeri

Anne itäsaari
Krakantie 6 b 38
01510 Vantaa
P. 0407210978
Snautseri-Pinseri-lehti
toimitus.snapilehti@gmail.com

Seuraava lehti 3/2021

Ilmoitusaineisto toimitus sihteerille
30.7.2021

Aineisto vastaaville toimittajille
30.7.2021

Aineisto toimitus sihteerille
6.8.2021

Lehti ilmestyy vkolla 38.

Tietosuojaseloste

Lehden tietosuojaseloste

Uutta Extranetissä

Extranetistä löydät nyt myös viimeisimmän lehden pdf:n!

Rämpsän, Minna Tossavainen

Julkaistu Snautseri-Pinseri-lehdessä 2/1999


Kerro hieman itsestäsi

Olen Minna Tossavainen ja omistan Rämpsän kennelin. Ikää on kertynyt vähän päälle 30 v. Asustelen Kotkan Sunilassa omakotitalossa avomieheni Teijon ja poikani Mikon kanssa. Harrastuksiini kuuluu "klassinen" puutarhan hoito, veneily sekä uusin villitys, moottoripyöräily.

Mistä kennelnimesi tulee?

Rämpsän kennelnimi herättää usein hilpeyttä, mutta kun minua on pienestä pitäen sukuni keskuudessa kutsuttu Rämpsä-Leenaksi, ja talomme sijaitsee vanhojen karttojen mukaan Rämpsän kylässä, Rämpsän suon reunassa, niin...

Miten aloitit koiraharrastuksen? Millainen oli ensimmäinen koirasi/kääpiöpinserisi? Miksi valitsit juuri kääpiöpinserin? Miten aloitit kasvattamisen?

Vuonna -88 minulle tuli ensimmäinen bokseri, jonka kanssa aloittelin PK-uraani, kunnes huomasin omistavani neljä bokseria. Nyt olen kasvattanut neljä bokseripentuetta. Mutta kääpiöpinseri; olin hiljaisuudessa haaveillut ko. rodusta, kunnes yhtenä yönä näin unta, että talutin kääpiötä. Kun siitä miehelleni kerroin, hän vain totesi, että sellainenko nyt pitäisi saada. Niin meille tuli Kalle (Tojahin Juggler Boy) -97 keväällä. Kääpiöpinseri on mielestäni pieni suuri koira, jota voi kouluttaa ja käsitellä kuin isoa koiraa pelkäämättä, että se menee "rikki". Kasvatukseni kääpiöpinsereissä on varsin tuoretta, nimittäin yksi pentue, joka kaiken lisäksi syntyi yhtä juoksua liian aikaisin "vahinkona". Mutta minkäs voit, kun luonto näin päätti, opinpahan sen, että juoksun ei tarvitse kuin tehdä tuloaan, kun homma on jo hoidettu. Pentueeseen syntyi 7 pentua. Voin vain todeta, että kun boksereilla täytyy laskea varmat päivät melkein minuutilleen ja varata puoli päivää aikaa astutukseen, niin kääpiöpinseri hoitaa homman alle puolen minuutin.

Millainen on ihanne-kääpiöpinserisi?

Vaikka kääpiöpinseri onkin pieni rotu, niin minun ihanteeni on vahvaluinen, lihaksikas, syvärunkoinen koira, joka kuitenkin on jalo ja ennen kaikkea tervepäinen, sekä selvän sukupuolileiman omaava yksilö.

Montako koiraa sinulla on tällä hetkellä? Millaisia ne ovat?

Meillä on tämän hetken koiravahvuus: bokseri Venla (Thorway Nightingale), kääpiöpinserit Kalle, Lilli (Tojahin Lady Luck), Xena (Bombastic Zulululu) ja oma kasvatti Tinka (Rämpsän Hulda Huoleton) sijoitettuna. Jokainen on oma persoonansa niin hyvien kuin huonojen puoliensa kanssa, mutta varsinaisia vipeltäjiä, siinä vauhdissa bokserikin jää toiseksi.

Mitä kaikkea harrastat koiriesi kanssa?

Ensimmäisenä voisi mainita näyttelyt sekä agilityn, jota treenaan Kallen kanssa. Sitten yleensä tottelevaisuus, PK ja TOKO. En ole "virallinen" kouluttaja, mutta olen vetänyt useita vuosia tottistreenejä.

Tärkeimmät saavutuksesi koirien kanssa?

"Tärkeitä" saavutuksia tulee harva se päivä. Sekin että saa koiran oppimaan ja toimimaan haluamallaan tavalla tai kisoissa/näyttelyissä tulee hyvä sijoitus, mutta myös terve pentue. Onhan näitä.

Mikä koirien kasvattamisessa on parasta? Entä onko jotain ikäviä puolia?

Mielenkiinnolla odotan kasvatustyöni tuloksia ehkä 3-4 polven kuluttua, mutta sinne on vielä aikaa. Siihen asti on ilo seurata, kun pentua alkaa kasvaa. Joka päivä tapahtuu jotain muutoksia, miltä alkaa mikäkin pentu näyttämään ja millaiseksi luonteet kehittyvät. Ikäväksi puoleksi sanoisin, niin ikävää kuin se onkin, kasvattajien kesken vallitsevan eripuran, mikä ei tosin ole riesana vain kääpiöpinsereissä. Niin ja tietyt pennun kyselijät, jotka ihmettelevät, kuinka näin pieni koira maksaa näin paljon. Selitä siinä sitten, että näitä ei myydä kilohinnalla.

Mitä muuta haluaisit kertoa itsestäsi ja kasvatustyöstäsi? Terveiset lukijoille?

Haluaisin sanoa, että kouluttakaa koiranne! Kääpiöpinseri on älykäs, helposti oppiva koira. Mikään ei ole kauheampaa katseltavaa kuin hysteerisenä rätkyttävä tai luokse tulematon koira, on se mitä rotua hyvänsä.

Tavoitteesi kasvattajana?

Saada aikaan yhteiskuntakelpoisia rodunomaisia kääpiöpinsereitä, jotka päätyisivät harrastaviin koteihin.

Kennel Rämpsän
Minna Tossavainen
Artjärvi
puh. 040 581 52 05
kotisivu