Toimitussihteeri

Anne itäsaari
Krakantie 6 b 38
01510 Vantaa
P. 0407210978
Snautseri-Pinseri-lehti
toimitus.snapilehti@gmail.com

Seuraava lehti 3/2021

Ilmoitusaineisto toimitus sihteerille
30.7.2021

Aineisto vastaaville toimittajille
30.7.2021

Aineisto toimitus sihteerille
6.8.2021

Lehti ilmestyy vkolla 38.

Tietosuojaseloste

Lehden tietosuojaseloste

Uutta Extranetissä

Extranetistä löydät nyt myös viimeisimmän lehden pdf:n!

Pinserin ja itävallanpinserin rotumääritelmien vertailua

Julkaistu Snautseri-Pinseri-lehdessä 1B/1995


© Soile Bister, julkaistu aikaisemmin Ulkomuotoruomarit ry:n Jäsentiedote 4/93

Snautseri-pinserirotujen kotimaiset tuomarit ovat tämän vuoden aikana saaneet arvosteluoikeudet myöskin itävallanpinserille. Rotu kuuluu FCI:n roturyhmittelyn mukaan snautseri-pinseriryhmään. Osalle tuomareista tämä harvinainen itävallanpinseri ei kenties ole kovinkaan tuttu, jotkut eivät ehkä ole rotua koskaan nähneet.

Itävallanpinsereitä saattaa kuitenkin ilmestyä kehiin esim. Tanskan, Saksan ja Itävallan näyttelyissä, joten on hyödyllistä selvitellä näitä merkittäviä eroja, joita on pinserin ja itävallanpinserin välillä. Nimistään huolimatta rodut eroavat toisistaan suuresti: voisi jopa sanoa, että "täysiveristä" verrataan "maatiaistyyppiin". Sveitsiläisen snautseri-pinserirotujen erikoistuomarin, kynologi Hans Räberin mukaan itävallanpinseri muistuttaakin enemmän entlebuchinpaimenkoiraa kuin nykyaikaista pinseriä. Seuraavassa rotumääritelmien vertailussa olen käyttänyt hyväkseni SKL:n hallituksen hyväksymää pinserin rotumääritelmää ja epävirallista käännöstäni itävallanpinserin saksankielisestä rotumääritelmästä (FCI:n hyväksymä 25.6.64). Toivottavasti rotujen erot tulevat selville ainakin pääpiirteittäin.

Yleisvaikutelma

Pinseri: Keskikokoinen, sileäkarvainen. Voimakas ja lihaksikas; snautseria tyylikkäämpi ja kevyempi. Ravaaja.
Itävallanpinseri: Pieni - keskikokoinen, tiivis, lyhytrunkoinen koira.

Luonne

Pinseri: Vilkas, valpas, hyväntahtoinen, ystävällinen, leikinhaluinen, uskollinen isännälleen. Ei haukkuja. Aistit hyvin kehittyneet. Viisas, koulutuskelpoinen, peloton, sääolosuhteita ja sairauksia kestävä. Erinomainen seura- ja vahtikoira.
Itävallanpinseri: Peloton, valpas ja hyvä vahtikoira.

Pää

Pinseri: Voimakas, pitkänomainen ilman esiintyöntyvää niskakyhmyä, pituus kirsusta niskakyhmyyn suhteessa selän pituuteen (säästä hännän kiinnityskohtaan) n. 1:2. Kuononselkä suora, yhdensuuntainen rypyttömän, tasaisen otsan kanssa. Otsapenger lievä, kuitenkin selvä. Purentalihakset voimakkaat, poskipäät eivät liian näkyvät. Kuono-osa syvä, tylpän kiilan muotoinen. Kirsu täyteläinen, musta, punaisilla ja ruskeilla karvapeitteen väriä vastaava. Huulet tiiviit ja tummat.
Itävallanpinseri: Pärynänmuotoinen (leveä kallo), pyöristyneet poskiluut, vahvat leuka- ja poskilihakset, selvästi erottuva otsapenger. Kuono on täyteläinen ja lyhyt, ei liian esiin tuleva eikä kapea, ei myöskään liian leveä eikä tylppä. Kirsu suuri ja hyvin pigmentoitunut: musta keltaisilla ja mustilla koirilla, tumman maksanvärinen ruskeilla. Huulet tiiviit ja sileät.

Silmät

Pinseri: Tummat, soikeat. Katse eteenpäin suunnattu. Alaluomet tiiviit, sidekalvo ei näkyvissä.
Itävallanpinseri: Silmäaukot pyöreät: silmät suuret ja tummat, täyteläiset.

Korvat

Pinseri: Korkealle kiinnittyneet, typistettyinä yhdenmukaiset ja pystyasentoiset. Typistämättöminä joko V-muotoiset, taittuen eteenpäin, sisempi reuna mahdollisimman poskenmyötäisesti tai pienet, asennoltaan ja muodoltaan pystyt korvat.
Itävallanpinseri: Riippuvat, puolipystyt, pystykorvat tai ruusukorvat (harvinaiset). Kasvattajien tulisi suosia riippuvia korvia, jotka ovat jo yleisimpiä.

Purenta

Pinseri: Säännöllinen ja täydellinen saksipurenta.
Itävallanpinseri: Tasapurenta yleinen, mutta saksipurenta toivottu. Vino ylä- ja alapurenta sekä epätasainen hammasrivi hylättävä.

Kaula

Pinseri: Jalosti kaartuva, voimakas, kuiva, ei löysää kaulanahkaa, ei liian lyhyt eikä paksu. Niska voimakas ylväästi kaartuva.
Itävallanpinseri: Lyhyestä keskipitkään, vahva, leveät niskan kannattajanikamat.

Eturaajat

Pinseri: Vahvat ja suorat; kyynärpäät kiinteästi rungonmyötäiset. Lavat viistot, olkavarret hyvin kulmautuneet, lihaksisto voimakas ja litteä.
Itävallanpinseri: Olkavarsi yleensä hyvin kulmautunut. Kyynärvarsi keskipitkä ja suora. Kyynärpäät eivät sisä- eikä ulkokierteiset. Ranteet vahvat ja lyhyet, kohtalaisesti taipuneet.

Runko

Pinseri: Rintakehä kohtuullisen leveä, poikkileikkaukseltaan soikea, oikein kaartuneena kyynärpäihin ulottuva. Eturinta hyvin muodostunut ja selvästi erottuva. Alalinja loivasti taaksepäin kohoava, vatsaviiva kohtuullisesti ylösvetäytynyt. Lanne lyhyt, joten koira vaikuttaa tiiviiltä. Rungon pituus suunnilleen säkäkorkeus. Selkä lyhyt, kevyesti laskeutuva. Säkäosa voimakas, lantio kevyesti pyöristynyt.
Itävallanpinseri: Säkä selvästi erottuva, selkä ja lantio lyhyt, leveä ja lihaksikas, lanne hieman kaartuva; köyry ja kamelinselkä hylättävät, rintakehä pitkä, erittäin syvä, leveä, tynnyrin muotoinen, eturinta pyöristyvä ja syvä. Rintakehän lihakset ovat hyvin kehittyneet ja voimakkaat. Etuosan tulee olla leveä.

Takaraajat

Pinseri: Reidet vinoasentoiset, voimakaslihaksiset, kintereet hyvin kulmautuneet.
Itävallanpinseri: Hyvin kulmautuneet, sääri keskipitkä, vahva ja lyhyt kinner, hyvät lihakset.

Käpälät

Pinseri: Lyhyet, pyöreät, tiiviit. Varpaat kaarevat. Päkiät kovat ja kimmoisat.
Itävallanpinseri: Varpaat tiiviit ja kootut, vahvat kynnet.

Häntä

Pinseri: Korkealle kiinnittynyt, pystyasentoinen, typistetän n. kolmannen nikaman kohdalta.
Itävallanpinseri: Korkealle kiinnittynyt, kaartuva, yleensä selän päällä kannettu (torven muotoinen yleisin). Lyhyt, vahva ja harjasmainen. Voidaan typistää.

Karvapeite

Pinseri: Lyhyt, tiheä, ei paljaita kohtia, ihonmyötäinen, kiiltävä.
Itävallanpinseri: Tiivis, suora, lyhyt, pohjavillaa, muistuttaa hyvin paljon sileäkarvaisen kettuterrierin karvapeitettä.

Väri

Pinseri: Yksivärinen, ruskea eri vivahteineen aina saksanhirven punaiseen; kaksivärinen, musta punaisin tai ruskein merkein. Värimerkit mahdollisimman tummat, syvänväriset ja selvästi rajatut sijaiten silmien yläpuolella, kaulassa, rinnassa kahtena selvästi erottuvana kolmiona, ranteissa, käpälissä, takaraajojen sisäpuolella ja hännän juuressa.
Itävallanpinseri: Yleisimmät värit ovat keltainen, fawn, kellertävän tan, punainen, mustaruskea ja brindle. Melkein aina valkoisin merkein (otsapiirto, kuono, kauluri, rinta, eturinta, varpaat, raajat usein erikorkuisin "sukin", hännänpää). Läikikkäät, täplikkäät, yksiväriset valkoiset tai mustaruskeat eivät ole toivottuja.

Koko

Pinseri: 45-50 cm
Itävallanpinseri: 35-50 cm, yleensä keskimäärin 40 cm. Paino 12-18 kg.

Virheet

Pinseri: Raskas tai kevyt rakenne, matala- tai korkearaajaisuus; karkea tai pyöreä kallo-osa; pieni dobermannin pää; otsarypyt; alhaalle kiinnittyneet tai huonosti typistetyt korvat; vaaleat, liian pienet tai liian suuret silmät; voimakkaat poskiluut, löysä kaulanahka; ylä-, tasa- tai alapurenta; lyhyt suippo tai kapea kuono-osa; liian pitkä tai pehmeä selkä, kyömyselkä, luisu lantio, suorat lavat, jäykkä takaosa, pihtikinner, länkisääret, pitkät käpälät, ohut karvapeite, päistärkarva, selkäjuova, tumma manteli, kaikki kauhtuneet värit, tasa-astunta.
Itävallanpinseri: Vino-, ylä- tai alapurenta, epätasainen hammasrivi, kyöryselkä tai kamelin selkä.